Yeni Başlayanlar İçin Blog Oluşturma Kılavuzu

11 Ocak 2021 | Para Kazanma, Wordpress

Ücretsiz blog kurma klavuzu

İnternette 600 milyondan fazla blog olduğunu ve web de sörf yapanların % 77’sinin düzenli olarak blog okuduğunu biliyor muydunuz?

1990’lardaki mütevazı başlangıcından bu yana bloglama patladı ve bugün pek çok insan günlük olmasa da sık sık bloglarla etkileşimde bulunuyor.

Bir blog kurarak, ister para kazanmak, ister tariflerinizi paylaşmak, ister yaşam tarzınız hakkında konuşmak, ister ürün ve hizmet satmak isteyin, diğer insanlarla anlamlı bağlantılar kurma fırsatına sahip olursunuz. Konu ne olursa olsun, bloglama karlı hale gelebilecek bir çıkış noktası görevi görür.

Ancak gözlerinizde dolar işaretlerini görmeden önce, bir içerik yönetim sistemi (CMS) seçmeyi, temalara ve renk şemalarına karar vermeyi ve hedef kitlenize ulaşmayı içeren bir blog oluşturmanız gerekir.

Bu kılavuz, çeşitli platformlarda başarılı bir şekilde blog kurma sürecinde gezinmenize yardımcı olacaktır.

Ancak bir blog kurmadan önce bir CMS seçmeniz gerekir. Önce buna bakalım.

Bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi)Nasıl Seçilir

CMS veya içerik yönetim sistemi olmayan bir blogunuz olamaz. Adından da anlaşılacağı gibi bu, içeriğinizi yöneten bir sistemdir. Bilgili kodlama becerileriyle kesinlikle sıfırdan bir blog oluşturabilirken, bir CMS sizin için zor işi yapar.

Bu yazılım, blogunuzun yazı tipi stillerini, renklerini ve genel temasını değiştirmeyi neredeyse zahmetsiz hale getirir. Aynı zamanda, fotoğraf ve video eklemek için birkaç düğmeyi tıklayarak içeriği çok daha kolay oluşturabileceğiniz anlamına gelir.

Görünüşte basit olan tüm bu eylemlerin HTML ve CSS kodlaması yoluyla uygulanması zor olabilir, bu nedenle birçok blog yazarı bir CMS kullanmayı tercih ediyor. Bu şekilde, doğrudan harika içerikler oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Farklı CMS platformlarına bakarken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var.

  • Kullanıcı dostu arayüz
  • Fiyat
  • Özelleştirme
  • Destek
  • Uzantılar
  • Güvenlik
  • Pazarlama Yetenekleri

Bir CMS’de neye ihtiyacınız olduğuna karar vermenize yardımcı olması için her bir unsuru inceleyelim.

1. Kullanıcı Dostu Arayüz

Bir CMS seçmenin amacı, blogunuzu oluşturmayı sizin için kolaylaştırmaktır. Kontrol panelinde veya metin düzenleyicide gezinmekte zorlanıyorsanız, blog yazmak bir angarya gibi zor olacaktır.

Sürükle ve bırak özelliklerine sahip bir CMS arayın ve birinci sınıf geliştirici becerileriniz yoksa, ağır kodlama gerektiren her şeyden uzak durun.

2. Fiyat

Aşağıda ele alacağımız gibi, ücretsiz bir blog başlatmak tamamen mümkündür. Ancak daha sağlam özellikler arıyorsanız, bütçenizi göz önünde bulundurmanız gerekir.

Ücretli platformlara bakıyorsanız, fiyat için her CMS ile ne elde edeceğinizi düşünün ve gizli ücretleri iki kez kontrol edin.

3. Özelleştirme

Blogunuzun onu öngördüğünüz gibi görünmesini ve gerçekleştirmesini istiyorsunuz, bu nedenle CMS’nizin, sizin uygun gördüğünüz gibi ayarlanabilen farklı temalar ve şablonlarla özelleştirmeye izin verdiğinden emin olun.

Örneğin wordpress ile yayınladığınız içeriğin her öğesini tek bir kod satırı eklemeden tamamen özelleştirebilirsiniz.

4. Destek

Önemli bir gönderi yazarken blogunuz arızalanırsa, tam ihtiyaç duyduğunuzda yardım alabilmek istersiniz.

CMS desteği geniş bir aralıktadır. Bir dijital el kitabı veya sık karşılaşılan sorunlar ve düzeltmelerle dolu bir SSS sayfası veya acil konulara ulaşmak için canlı sohbet veya numara olmadan ulaşabileceğiniz destek ekibi olması gerekir.

Seçeceğiniz platformda yalnızca Pazartesi’den Cuma’ya standart çalışma saatleri içinde bir e-posta veya numara varsa bu sizin sorunlarınıza çözüm bulamıyor olmanıza sebep olabilir. Bu arada, bazı CMS platformlarında 7 gün 24 saat kullanılabilen aracılar da dahil olmak üzere kapsamlı destek seçenekleri vardır.

CMS sistemleriyle çalışma deneyiminiz yoksa ve uygulamalı desteğe erişmek istiyorsanız, platformları karşılaştırırken bunu dikkate alın.

5. Uzantılar

CMS platformları için en yararlı özelliklerden biri, blogunuza daha fazla işlevsellik ekleyen üçüncü taraf uzantılarla veya eklentilerle çalışma yeteneğidir.

Aklınıza gelebilecek neredeyse her şey için uzantılar vardır, bu nedenle ister arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda yardım isteyin, ister blogunuzda galeri veya sosyal medya beslemeleri oluşturma yeteneği, uzantılar ve eklentiler bunu yapmanıza yardımcı olabilir. CMS’niz bu uygulamaların çoğuyla uyumlu değilse, blogunuz zarar görebilir.

6. Güvenlik

Bilgilerinizi ve içeriğinizi korumak önemlidir. Blogunuzun güvenliği ihlal edilirse, okuyucularınız veya takipçileriniz ve müşterilerinizin güvenini de kaybedebilirsiniz. Bu nedenle, seçtiğiniz CMS’nin birçok güvenlik özelliğine sahip olduğundan emin olmak isteyeceksiniz.

SSL, Güvenlik Duvarı ve içerik dağıtım ağının (CDN) dahil edilip edilmediğini kontrol edin ve güncellemelerin ve güvenlik açığı taramalarının sık sık yapıldığından emin olun. Bu aynı zamanda destekle de ilgilidir. Sitenizin güvenliğinin ihlal edilmesi durumunda size yardımcı olabilecek biri var mı? Eğer yoksa, başka bir platforma hızlıca geçin.

7. Pazarlama Yetenekleri

Blogunuz kurulduktan ve içerik ürettikten sonra, bu içeriği hedef kitlenize ulaştırabildiğinizden emin olun. İçeriğinizi paylaşmayı kolaylaştırmak için CMS’nizin sosyal ve e-posta pazarlama seçenekleri sunup sunmadığını veya bu tarz uzantılarla uyumluluk sunup sunmadığını kontrol edin.

Ücretsiz Blog Nasıl Kurulur

Sınırlı bir bütçeyle çalışıyorsanız, kesinlikle ücretsiz olarak blog yazmaya başlayabilirsiniz. Bazı sınırlamalar olacaktır, ancak her zaman içeriğinizi ücretli bir CMS’ye yükseltmeyi veya taşımayı seçebilirsiniz. Başlamak için ücretsiz bir blog platformu bulmanız gerekecek. Yaygın ücretsiz blog platformlarında bazıları şunlardır.

  • WordPressAjansi.com
  • Blogger

Tumblr. Bazı ücretsiz blog platformlarının alan adıyla ilgili özgürlüğünüzü kısıtlayacağını ve destek, güvenlik ve özelleştirme gibi hizmetlerde sınırlı olabileceğini unutmayın. Ücretsiz bir platform seçtikten sonra, ücretsiz bir tema veya tasarım şablonu seçmek için kayıt olacak ve kontrol paneline gideceksiniz, ardından içerik eklemek için platformun CMS’sini kullanacaksınız.

Blog Nasıl Kurulur

İster bir bloga yatırım yapmaya ister ücretsiz kurmaya karar verin, seçtiğiniz platforma bağlı olarak başlamanın birkaç farklı yolu vardır. İşte en popüler blog platformlarından bazıları ve her biri için blogunuzu nasıl kuracağınız.

1. WordPress

WordPress’te blog yazmak istiyorsanız , bir alan adı ve barındırma hizmeti seçmeniz gerekir. Barındırma hizmeti, web sitenizin dosyalarını ve bilgilerini depolayan ve internetteki diğer kişiler tarafından erişilebilir kılan sunucu alanıdır.

Barındırma genellikle ücretli bir hizmettir; ücretsiz seçenekler vardır, ancak ücretsiz bir ana bilgisayar seçerseniz güvenlik, destek ve işlevsellik konusunda dikkatli olun.

blogalanadiniz.com gibi bir alan adı ve bir barındırıcı seçtikten sonra, WordPress hesabınızı oluşturabileceksiniz. Buradan, temalara karar verebileceğiniz, eklentiler ekleyebileceğiniz ve tabii ki içerik yazıp yayınlayabileceğiniz kontrol paneline erişebilirsiniz.

Daha fazlası için bizimle iletişime geçin.

2. Blogger

Popüler ve ücretsiz bir CMS arıyorsanız, Blogger , eski adıyla BlogSpot, Google‘ın sunduğu ücretsiz bir blog platformudur.

Başlamak için Blogger‘ı ziyaret edin ve Gmail adresiniz ve şifrenizle bir hesap oluşturun. Oradan bir profil seçeceksiniz. İsmin blogunuzda Gmail adresinizle ilişkilendirilmesini istemiyorsanız, sınırlı bir profil seçebilirsiniz.

Bundan sonra, blog adınızı ve temanızı seçebileceğiniz kontrol paneline yönlendirileceksiniz. O zaman blogunuzu yazmak için basit CMS’yi kullanmak kadar kolaydır.

Artık bir blog başlatmanın artılarını ve eksilerini bildiğinize göre, başlamaya hazırsınız! Destek, güvenlik, tasarım ve işlevsellik özelliklerine göre CMS platformlarını değerlendirin.

Bir CMS’ye karar verdiğinizde, platform işinizin geri kalanını bir bahar esintisi gibi usulca yapacak. Bu blog bir kez çalışmaya başladığında, markanızı tanıtmak ve hatta kar elde etmek için pazarlama ve reklamcılık gibi daha da fazla seçeneği düşünmeye başlayabilirsiniz.

Wordpress Uzmanı

Yorumlar

Yorum yapın


Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek