SEO Terimleri ve Sözlüğü : Arama Motoru Optimizasyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

09 Aralık 2022 | E-Ticaret, SEO

SEO Terimleri sözlüğü

SEO (Arama motoru optimizasyonu) hakkında bilinmesi gereken tüm terimleri sizler için derledik. SEO terminolojisi ve daha fazlası blog köşemizde!

SEO Terimleri Ve Sözlüğü

10x İçerik Oluşturmak

10x İçerik Nedir?

10x içerik, içerik pazarlamasında, belirli bir anahtar kelime veya konu için zaten sıralamada olan içeriğin 10 katı kadar iyi olması gereken içeriği tanımlamak için kullanılan terimdir.

Terim ilk olarak Moz‘dan Rand Fiskin tarafından 2015 yılında “Whiteboard Friday” bölümlerinden birinde ortaya atıldı. 10x içerik, yazılı makalelerden daha fazlası için geçerlidir. Aynı zamanda video içeriği ve açılış sayfası kopyası için de geçerlidir.

Fiskin, içerik pazarının ne kadar rekabetçi olduğunu anladıktan sonra bu stratejiyi geliştirdi. Gerçek şu ki, internet zaten iyi içeriğe o kadar doymuş durumda ki sıralamaya girmek için Google’ın (ve kullanıcılarınızın) görmezden gelemeyeceği kadar rakiplerinizden çok daha iyi bir şey üretmeniz gerekecek.

Google’ın algoritmaları ve kullanıcı beklentileri, internetin ilk günlerinden bu yana önemli ölçüde gelişti. İçeriğinize sadece birkaç anahtar kelime ve backlink sığdırmak ve sıralamada yükselmeyi beklemek artık yeterli değil. Google’da bir numaralı sırada yer alan içerik oluşturmak çok zaman ve çaba gerektirir ve bu, hazırlıklı olmanız gereken bir şeydir.

10x içerik neden önemlidir?

10x içerik konsepti önemlidir çünkü içerik oluşturucuları yalnızca SEO’dan ziyade kaliteye ve okuyucu deneyimine odaklanmaya teşvik eder. Google’ın algoritmaları, yalnızca anahtar kelimeler ve geri bağlantı stratejileri yerine sayfanın değerine odaklanmak için yıllar içinde gelişti.

10x içerik stratejisini kullandığınızda, hedefiniz yalnızca sıralamanın ötesine geçer ve internette zaten mevcut olandan gerçekten daha iyi içerik oluşturmaya odaklanır. Bu şekilde, okuyucularınıza daha iyi kalite sağlıyorsunuz, bu da işletmeniz hakkında olumlu bir izlenim oluşturuyor ve onları gelecekte sitenize geri dönmeye teşvik ediyor.

10x İçerik Oluşturmak İçin En İyi Uygulamalar

1. İçeriğinizin daha çekici göründüğünden emin olun

İlk izlenimler çevrimiçi olan her şeydir. 2015’te Microsoft, insanların yalnızca sekiz saniyelik bir dikkat süresine sahip olduğunu ortaya koyan sık sık atıfta bulunulan bir çalışma yürüttü ve çoğu kişi bunun o zamandan bu yana geçen yıllarda daha da kötüleştiğinden endişe ediyor. Okuyucunun dikkatini çekmek için sadece birkaç saniyeniz olduğundan, web sayfanız harika görünmeli ve iyi yazılmış olmalıdır.

Rakiplerinizin neler yaptığına bir göz atın ve sitenizin tasarımını ve işlevselliğini iyileştirmenin yollarını belirleyin. Daha iyi biçimlendirme gibi küçük değişiklikler bile, konu kullanıcı izlenimleri olduğunda büyük fark oluşturur.

Bugünün tüketicileri temiz, modern web tasarımına yöneliyor. Eski web tasarımı sadece çekici görünmekle kalmaz, aynı zamanda kullanıcılarınız sitenizin terk edilip edilmediğini de merak edebilir.

Siteniz sadece iyi görünmemeli, aynı zamanda kullanımı kolay olmalıdır. İçeriği gözden geçirmeyi kolaylaştırmak için kısa paragraflar, başlıklar ve madde işaretleri ekleyin. Fotoğraf veya grafik eklemek, çok karmaşık olmadıkları sürece metnin dağılmasına da yardımcı olabilir. Bunun da ötesinde, kullanıcılar kafa karışıklığı yaşamadan web sitenizin diğer bölümleri arasında kolayca gezinebilmeli ve bu bölümlere gidebilmelidir.

2. Eşsiz bir açı sağlayın

İnternet zaten içeriğe çok doymuş olduğundan, bazen hedeflediğiniz konuyla ilgili her şey zaten söylenmiş gibi hissedilebilir. Zaten orada olan içeriği yeniden canlandırmak cazip gelse de, bunun yerine kendi açınızı geliştirmeyi deneyin.

Örneğin, şirketiniz BT güvenlik hizmetleri sunuyor ve güvenlik duvarlarıyla ilgili bir anahtar kelimeyi hedeflemek istiyor olabilir. Halihazırda sıralanan içeriğin tümü, yerinde güvenlik duvarları kurmaya odaklanır ve uzaktan çalışmayı veya bununla ilgili zorlukların hiçbirini ele almaz. 10x içerik oluşturmak için şirketiniz, COVID sonrası bir dünyada uzaktan güvenliğe özgü bilgiler ekler. Bu içgörü, kullanıcının arama amacını karşılayan değer sunarken rakiplerinizden sıyrılmanıza yardımcı olur.

3. Otorite gösterin

Ses ve otorite, 10x içerik oluştururken akılda tutulması gereken iki önemli husustur. Tüketiciler, bilgilerini nitelikli ve güvenilir bir kaynaktan aldıklarını bilmek isterler.

Bir yazarın biyografisini eklemek, içeriğinizdeki otoriteyi göstermenin en kolay yollarından biridir. Bununla birlikte, konu ile ilgili kişisel deneyiminizi içeriğinize dahil ederek işleri bir adım öteye de taşıyabilirsiniz.

Konuyla ilgili uzman değilseniz, bir uzmanla görüşmeyi veya hatta sizin için içerik yazması için bir uzmana ödeme yapmayı düşünün. Otoriteyi göstermenin bir başka etkili yolu, araştırma çalışmalarından istatistikler ve bilgiler eklemektir.

İstediğiniz araştırma çalışmalarını bulamıyorsanız, bunun yerine kendi çalışmalarınızı yürütmeyi düşünün. Help a Reporter Out (HARO), sektör uzmanlarından belirli konularda girdi toplamak için harika bir kaynaktır.

4. “İçerik” ile yetinmeyin

Kaliteli içerik geliştirmek yapbozun en önemli parçası olsa da bu, SEO stratejinizin diğer yönlerini gözden kaçırmanız gerektiği anlamına gelmez. Dünyadaki en şaşırtıcı içerik bile, sağlam bir geri bağlantı stratejisi olmadan sıralamada yer alamayabilir.

Ahrefs’in ücretsiz backlink denetleyicisini, en üst sıradaki rakiplerinizin backlinklerini değerlendirmenize yardımcı olması için kullanabilirsiniz, böylece neyle karşı karşıya olduğunuzu görebilirsiniz. Muhtemelen, zaten güçlü bir geri bağlantı profiline sahipler, bu nedenle onlarla rekabet edebilmek için geri bağlantılarınızı geliştirmeye zaman ayırmanız gerekecek.

10x içerik zaten kalite göz önünde bulundurularak geliştirildiğinden, içeriğiniz sıralamaya girdiğinde doğal olarak geri bağlantılar kazanmanız olasıdır. Bu noktaya gelmek için bağlantı kurma konusunda proaktif olmanız gerekecek. Diğer geliştiricilerin yüksek kaliteli içeriğe bağlantı verme olasılığı daha yüksek olduğundan, 10x içerik stratejisi kullanmak, geri bağlantı oluşturma sürecinizi de kolaylaştıracaktır.

Web sitenizin ziyaretçilerinin kendi gündemleri olan insanlar olduğunu unutmayın. İçeriğinizi okumak için zaman harcıyorlarsa, onlara başka hiçbir yerde bulamayacakları gerçek değeri sağlamak adil olur. 10x içerik oluşturmak, iyi bir şekilde yürütmek için zaman ve çaba harcarken, hem SEO sıralamasında hem de okuyucularınız için değer olarak getirisi buna değer.

Hedef anahtar kelime için mevcut üst sıradaki sonuçtan en az on kat daha iyi olan içerik.

301 Yönlendirme

301 yönlendirmesi nedir?

301 yönlendirmesi, web sayfasının veya kaynağın bir konumdan kalıcı olarak başka bir konuma taşındığını gösterir. 302 Bulundu’dan farklı olarak , 301 Kalıcı Olarak Taşındı HTTP durum kodu, arama motorlarına dizinlerindeki sayfa bağlantılarını güncellemesi için sinyal verir.

Kullanıcıları yeni bir URL’ye götüren ve arama motorlarına sayfanın kalıcı olarak taşındığını bildiren 301 yönlendirmesi.

302 Yönlendirme

302 Yönlendirmesi nedir?

302 yönlendirmesi, istenen kaynağın geçici olarak başka bir URL’ye taşındığını gösterir.

302 Found HTTP yanıt kodu, tarayıcı kullanıcılarını yeni bir URL’ye gönderir ve arama motoru tarayıcılarına yeniden yönlendirmenin geçici olduğunu bildirir.

Kullanıcıları ve arama motorlarını farklı bir URL’ye yönlendirmenin birkaç yolu vardır, bunlardan ikisi 301 ve 302 yönlendirmeleridir. Kullanıcı açısından ikisi arasında neredeyse hiçbir fark yokken, arama motorları bu yönlendirmeleri farklı şekilde yorumlar.

Kullandığınız yönlendirme türü SEO’nuzu ciddi şekilde etkileyebileceğinden, yeni bir URL’ye geçişin kalıcı mı yoksa geçici mi olduğuna bağlı olarak uygun olanı seçmelisiniz.

Bir 302 yönlendirmesi ekleyebilir ve .htaccess dosyanıza (web sitenizin kök dizininde bulunur) aşağıdaki kod parçasını ekleyerek yeni URL’yi tanımlayabilirsiniz:

Redirect 302 /old-page.html /new-page.html

WordPress’te Yönlendirmeler için eklenti kullanabilirsiniz.

302 yönlendirmesinin 301’den farkı nedir?

301 ve 302 yönlendirmelerinin her ikisinin de kullanıcıyı farklı bir URL’ye götürdüğü göz önüne alındığında, kullanıcının deneyimi farklı değildir. Yani site ziyaretçisi açısından bu iki yönlendirme türü arasında fark olmayacaktır.

Ancak, arama motorları açısından, URL yönlendirmelerini farklı şekilde yorumlayıp ele aldığı için ikisi arasında büyük bir fark vardır.

İşte bir örnek:

301 yönlendirmesi kullanırsanız, bir sayfanın kalıcı olarak taşındığını ve onu herhangi bir noktada geri getirmeyi düşünmediğinizi ima etmiş olursunuz. Bu kalıcı yönlendirme, tarayıcıya istenen web sayfasının artık o URL’de bulunmadığını söyler.

Yani artık Google ile alakalı değil; arama motoru veritabanını güncelleyecek ve bunun yerine yeni URL’yi dizine ekleyecek, bağlantı değerini yeni sayfaya aktaracaktır.

Ancak bir 302 yönlendirmesi kullandığınızda, Google’a taşımanın geçici olduğunu ve ilk URL’nin bir noktada tekrar kullanılacağını bildirirsiniz. Dolayısıyla, Google’ın yeni URL’yi dizine eklemesine gerek yoktur; bu, trafiğinizi, sıralamanızı ve otoritenizi koruyabileceğiniz anlamına gelir.

Ancak, Google’ın tüm uzun vadeli 302 yönlendirmelerini 301 yönlendirmeleri olarak ele alacağını unutmamalısınız.

302 yönlendirmeleri ne zaman kullanılır?

302 yönlendirmesinin, yönlendirmenin geçici olduğunu ima ettiği göz önüne alındığında, yalnızca orijinal URL’yi yakında döndürmeyi düşündüğünüz durumlarda kullanılmalıdır.

Örneğin, 302 yönlendirmesi şu durumlarda kullanılmalıdır:

  • Bir sayfanın işlevselliğini ve tasarımını değerlendirmek için A/B testi yapıyorsunuz
  • Müşteri geri bildirimlerini yeni bir sayfada toplamak istiyorsunuz, ancak web sitesinin mevcut sıralamasını etkilemek istemiyorsunuz
  • Belirli bir web sayfasını güncelliyorsunuz ancak kullanıcı deneyimini tutarlı tutmak istiyorsunuz
  • Bozuk bir web sayfasıyla uğraşıyorsunuz, ancak sorunları çözmeye çalışırken yine de iyi bir kullanıcı deneyimi sağlamak istiyorsunuz.
  • Bir promosyon yayınlıyorsunuz ve kullanıcıları geçici bir satış sayfasına yönlendirmek istiyorsunuz.

Ana nokta, 302 yönlendirmesinin geçici olmasıdır. Kalıcı yönlendirme için kullanılmamalıdır.

304 Modifiye Edilmemiş ( Değiştirilmemiş ) Yönlendirme

304 Değiştirilmemiş Yanıtı nedir?

304 Not Modified HTTP sunucusu yanıt kodu, istenen kaynağın son yüklenmesinden bu yana değiştirilmediğini ve yeniden aktarılmasına gerek olmadığını gösterir.

Tarayıcılar için bu, kaynağın önbelleğe alınmış sürümünün kullanıcıya gösterilebileceği anlamına gelir. Googlebot gibi tarayıcılar için bu, sayfada hiçbir değişiklik olmadığı için sayfayı yeniden taramaya gerek olmadığı anlamına gelir.

Basit terimlerle Nasıl Çalıştığına Bakalım:
  1. İstemci (browser ve crawler) web sunucusundan ilk kez bir kaynak istediğinde, sunucu istenen kaynağı (200 OK HTTP koduyla birlikte) ETag adlı hash koduyla birlikte gönderir. İstemci ayrıca sayfayı/kaynağı talep ettiği zamanı da kaydeder.
  2. İstemci kaynağı tekrar istediğinde, sunucu istemciden gelen okuyucuları kontrol eder If-None-Matchve/veya talep eder. If-Modified-SinceBu sözde koşullu HTTP isteğidir.If-None-MatchETag(içerik karma kodunu) içerir. Sunucudaki değerle eşleşirse bu, içeriğin değişmediğini gösterir ve yeniden yüklemeye gerek yoktur (içerik değiştiğinde karma kodu da değişir).If-Modified-Sincemüşterinin içeriği en son talep ettiği tarihi ve saati içerir. Sunucu, içeriğin bu tarihten sonra değişmediğini görürse, kaynağı istemciye göndermeye gerek yoktur.Her iki durumda da sunucu 304 HTTP koduyla yanıt verecektir.Hem If-None-Match hem de If-Modified-Since kullanıldığında, If-None-Match, If-Modified-Since’e göre önceliklidir.
  3. Tarayıcı, sunucudan 304 Not Modified HTTP kodunu aldığında, kullanıcıya önbelleğe alınmış sürümü gösterecektir. Bu nedenle 304, istemci tarafı yönlendirme kodlarından biridir.

304 yanıt kodu neden önemlidir?

Küçük web siteleri için 304 HTTP kodunun sağladığı önbelleğe alma fırsatları o kadar da önemli değildir.

Ancak, büyük web siteleri için 304 yanıt kodu, tarama bütçesinden tasarruf etmek için harika bir fırsattır. Google’ın tarayıcısı, değiştirilmemiş sayfaları yeniden taramaz ve bunun yerine daha yeni ve güncellenmiş sayfaları tarayabilir.

404 Hata Yanıt Kodu

404 hatası nedir?

404 Bulunamadı HTTP durum kodu, sunucunun istenen sayfayı veya kaynağı bulamadığını gösterir. Arama motorları, 404 hatası veren sayfaları dizinlerinden kaldırır.

410 Gone Hatası

410 Gone Hatası Nedir?

410 Gone, istemci (bir tarayıcı veya web gezgini) istenen adreste artık mevcut olmayan bir kaynak istediğinde web sunucusu tarafından döndürülen bir HTTP durum kodudur. “İstemci hataları” olarak adlandırılanlardan biridir, yani hata sunucuda değil, istemci tarafındadır.

Mevcut olmayan veya yanlış yazılmış URL’ler için gösterilebilen 404 Bulunamadı yanıt kodunun aksine, 410 kodu kaynağın kullanımda olduğunu ancak artık mevcut olmadığını ve istenen adreste tekrar kullanılamayacağını belirtir.

Web sitesi ziyaretçileri için 410 hatası, web sayfasının silindiği anlamına gelir ve genellikle 404 hatasından farklı değildir.

404 hatası geçici olabileceğinden, arama motorları için 410 durum kodu 404 yanıtından daha nettir. Örneğin Google, bir 404 sayfasını dizinden kaldırmak için yaklaşık 24 saat bekleyebilirken, 410 sayfa tarandıktan hemen sonra kaldırılabilir.

Web sitenizdeki silinen sayfalar için 404 mü yoksa 410 mu kullanmalısınız?

Google’dan Matt Cutts, web yöneticisi yardım videolarından birinde şunları söyledi:
Eğer bir sayfa gittiyse ve bunun geçici olduğunu düşünüyorsanız, devam edin ve bir 404 kullanın. Sayfa gittiyse ve onun yerini alacak başka bir sayfa bilmiyorsanız, işaret etmen gereken başka bir yerin yok ve o sayfanın gideceğini ve bir daha geri gelmeyeceğini biliyorsun, o zaman devam et ve bir 410 gone hata kodunu başlat.

 


SEO Terimleri ve Sözlüğü “A” Harfi

AMP Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (Accelerated Mobile Pages)

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP) nedir?

Hızlandırılmış Mobil Sayfalar (AMP), mobil cihazlar için optimize edilmiş web sayfalarının basitleştirilmiş hızlı yüklenen sürümlerini oluşturmak için Google tarafından oluşturulan açık kaynaklı bir HTML çerçevesidir.

Google’ın da belirttiği gibi AMP bir sıralama faktörü değildir.

AhrefsBot

AhrefsBot nedir?

AhrefsBot, sektör lideri SEO yazılım paketlerinden biri olan Ahrefs tarafından işletilen bir web tarayıcısıdır. Bu bot, Ahrefs’in kullanıcılarına en kapsamlı ve güncel verileri sunabilmesi için geri bağlantı veritabanını doldurmak ve güncellemek için web’i 7/24 tarar.

AhrefsBot, internetteki en aktif tarayıcılardan biridir. AhrefsBot her dakika 5 milyon sayfa tarar. 3. taraf araştırmalarına göre Bing, Yahoo ve Yandex tarayıcılarından daha iyi performans gösteriyor ve diğer SEO aracı sağlayıcıları arasında açık bir şekilde en aktif tarayıcı.

AhrefsBot tarafından toplanan geri bağlantı verileri, pazarlama uzmanlarının web sitelerini buna göre optimize edebilmeleri için dünyanın en büyük arama motorlarının temel algoritmalarını daha iyi anlamalarına yardımcı olur.

Ayrıca AhrefsBot, Ahrefs tarafından yakında çıkacak bir arama motoru olan Yep.com için veri toplar.

AhrefsBot iyi bir bot olarak robots.txt dosyalarındaki kurallara sıkı sıkıya uyar, web sitelerinde reklam tetiklemez ve Google Analytics trafiğine sayı eklemez.

Kullanıcı Aracısı Dizesi:
Mozilla/5.0 (compatible; AhrefsBot/7.0; +http://ahrefs.com/robot/)

Alternatif

Alt Text (Alternatif Metin)

Alternatif Metin Nedir?

Alt text (alternatif metin) – “alt açıklama” veya “alt nitelik” olarak da bilinir. HTML sayfalarındaki resimlerin yazılı açıklamasıdır. Birincil amacı, resimleri göremeyen kişiler için erişilebilirliği iyileştirmektir.

İnsanların bundan “alt etiketi” olarak bahsettiğini duyacaksınız, ancak bu teknik olarak yanlış. Alternatif metin, HTML etiketinde bulunan niteliktir .

Alt özelliği “alt=” ile başlar ve ardından tırnak işaretleri içindeki alternatif metin gelir. Genellikle şöyle görünür:

<img src=”image.jpg” alt=”Image alt text” title=”Image Title”/>

Alternatif metin neden önemlidir?

Resimlere alternatif metin eklemek, her şeyden önce, web erişilebilirliğini iyileştirme meselesidir. Milyonlarca görme engelli kullanıcı çevrimiçi içeriği tüketirken ekran okuyucu kullanıyor ve onlar için görsel olarak görüntülenen bilgilere eşdeğer metne sahip olmak çok önemli.

Aksi halde bir ekran okuyucunun görüntünün içeriğini iletmesi mümkün değildir ve bu da kullanıcı deneyimine zarar verebilir.

Alternatif metnin SEO’da önemli bir rolü vardır. 

SEO’ya nasıl katkıda bulunduğunu anlamak için, alt niteliklerin kullanıcılar tarafından görülmediğini, ancak arama motoru veya ekran okuyucu tarafından görüntülenebileceğini bilmelisiniz. Metin, arama motorunun görselin içeriğini anlamasına yardımcı olur.

Bu nedenle, bir görselin yalnızca bir açıklamasını sağlamanın yanı sıra, alternatif metin ona semantik anlam da katar. Bu da o sayfanın Google’ın gözündeki güncel alaka düzeyini artırabilir ve daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olabilir.

Alternatif metnin SEO faydaları, web siteniz için ek bir trafik kaynağı olabilecek Google Görseller’deki sıralama söz konusu olduğunda da belirginleşir. 

Son olarak, alternatif metin, içeriğinizdeki bağlantıların önemli bir parçası olabilir. Resimleri bağlantı olarak kullanmaya karar verirseniz, alternatif metin o bağlantı için bağlantı metni görevi görür ve Google’ın bağlantı verilen sayfanın ne hakkında olduğunu anlamasına yardımcı olur.

Alternatif metinler için en iyi uygulamalar

Resimlere alternatif metin eklemek, sayfalarınızı daha erişilebilir hale getirmenin ve diğer SEO çalışmalarınızı desteklemenin kolay bir yoludur. Özellikle WordPress gibi modern bir CMS kullanıyorsanız, resimlerinizi optimize etmek ve etkili alternatif metinler yazmak zor değildir.

İşte akılda tutulması gerekenler:

1. Eksik bağlantı metinleri için web sitenizi denetleyin

Önce eksik alternatif metinleri kontrol etmelisiniz ve bunu yapmanın en iyi yolu, sitenizi tarayabilen ve eksik veya boş alternatif metinleri olan resimleri bulabilen çevrimiçi bir araç kullanmaktır. Örneğin, Site Denetimi size bu konuda yardımcı olabilir ve Ahrefs Web Yöneticisi Araçları da yardımcı olabilir.

Ahrefs-Site-Denetiminde Alt-Metin-dağıtımı

Alt Text (Alternatif Metin)

Yine de web sitenizdeki her resme alternatif metin eklememelisiniz.

Bazı görüntüler, özellikle dekoratif olanlar buna ihtiyaç duymaz ve ekran okuyucunun bunları “yok saymasını” istersiniz.

Bir alt özelliği eksik olan her görsel için strese girmeyin. Bunun yerine, zaten çok fazla organik trafik çeken en çok ziyaret edilen sayfalarınıza odaklanın.

2. Alternatif metinleri anahtar kelimelerle doldurmayın

Alternatif metin, web sitenizin SEO’sunu geliştirecek alakalı anahtar kelimeler içerebilir ve aslında içermelidir. Bununla birlikte, sayfanın içeriğiyle uyumlu ve alakalı, bilgi açısından zengin, değerli metinler kullanmaya özen göstermelisiniz.

Başka bir deyişle, anahtar kelime doldurmaktan kaçının.

Mümkün olduğu kadar çok anahtar kelime girmeyin, daha iyi sıralanmanıza yardımcı olacağını umun. Bu uygulama kesinlikle önerilmez ve Google’a göre etik dışı ve etkisizdir.

Bu nedenle, alternatif metne anahtar kelimeler eklerken, dikkatli bir şekilde ve yalnızca mantıklı olduğu yerlerde yapın.

3. 100 karakterin altında tutun

Çoğu zaman, alternatif metinler tek bir kelimeden veya belki bir kelime öbeğinden oluşur. Ancak, İşlevsellik Erişilebilirlik Değerlendiricisinin alternatif metinlerin 100 karakterden uzun olmaması gerektiğini önerdiğini ve 100 karakterin bazen bir veya iki cümleye karşılık gelebileceğini  belirtmekte fayda var.

Alternatif metninizi optimize etmek için fazlasıyla “imkanınız” var. Bunu kendi avantajınıza kullanabilirsiniz ve muhakkak kullanmalısınız. Ancak ekran okuma araçları tarafından kesilebilecek uzun soluklu açıklamalar yazmadığınızdan emin olun.

Anchor Text (Bağlantı Metni)

Anchor Text nedir?

Bağlantı metni, bir HTML köprüsünün tıklanabilir metnidir. Amacı, bağlantı verilen sayfanın veya kaynağın içeriğini web sitesi ziyaretçilerine ve arama motorlarına açıklamaktır.

<a>“Anchor” terimi, etiketin (bugünlerde çoğunlukla “köprü” olarak anılır) “çapa” olarak adlandırıldığı HTML spesifikasyonunun eski sürümlerinden gelir.

Resimler bağlantı olarak kullanıldığında Google, resmin alternatif metnini bağlantının bağlantı metni olarak işler.

Örnek: Bu cümlede SEO Ajansı bağlantı metnidir.

SEO’lar, yedi ana bağlantı metni türünü sınıflandırır:

  • Tam eşleme – Bir hedef sayfanın sıralamaya çalıştığı tam anahtar kelime veya kelime öbeği.
  • Sıralı eşleme – Bir sayfa için hedef anahtar kelime öbeğini içeren bir anahtar kelime öbeği.
  • Kısmi eşleme – Hedef anahtar kelimedeki tüm kelimeler görünür, ancak tam kelime öbeği olarak görünmez.
  • Markalı – Hedef sayfanın yaşadığı marka veya şirketin adı.
  • Genel – Burada , tıklayın… veya bu makale gibi rastgele veya genel ifadeler .
  • Resim alt metni – Bir bağlantıda kullanılan bir resmin alternatif metni.
  • Çıplak URL – Bir web tarayıcısının adres çubuğunda göründüğü şekliyle gerçek hedef URL.

Her bağlantı metni türü hakkında daha fazla bilgi ve örnek için ahrefs’in ayrıntılı bağlantı metni kılavuzuna göz atın.

Bağlantı metni neden önemlidir?

Bağlantı metni (bağlantı metni), ziyaretçilerin bir bağlantıya tıkladıklarında ne bekleyeceklerini bilmeleri için bağlantılı materyalin bağlamını sağlamalıdır. Bir sonraki adımda nereye gideceğinizi söyleyen bir yol levhası gibi düşünün.

SEO açısından, Google’a göre, bağlantı metni, sayfanın genel sıralamasını etkileyebilecek şekilde, bağlantı verilen sayfa veya kaynak hakkında arama motorları için bazı ek bağlamlar sağlar. Bazen, sayfa Google tarafından dizine eklenebilir, ancak yalnızca bağlantı metni ve URL’ye göre henüz taranmaz!

Bağlantı metinleri için en iyi uygulamalar

1. Çevreleyen metin olmadan anlamlı olan bağlantı metinleri yazın

Kendinizi bir site ziyaretçisinin veya okuyucusunun yerine koyun: Yalnızca bağlantı metninden nereye işaret ettiğini anladığınızda, bir bağlantının tıklamaya değer olup olmadığını belirlemek daha kolay değil mi?

Genel olarak, tam eşlemeli veya sıralı eşlemeli anahtar kelimeler, okuyucuları bir bağlantının hedefi hakkında bilgilendirmek için en iyi işi yapar, bu nedenle Google ve kullanıcılar bunları tercih eder.

Örneğin, bu sayfadan Ahrefs anahtar kelime arama kılavuzuna bağlantı vermek isteseydik, izleyeceğimiz yönergeler şunlardır:

  • Önerilen : “… Kurumsal SEO hakkında  daha fazla bilgi edinin ”
  • Önerilmez : “SEO hakkında daha fazla bilgi edinirseniz “
  • Önerilmez : “Size yardımcı olabilmemiz için linke tıklayın “

Bir bakışta, kullanıcılar ilk seçenekten tam olarak ne elde ettiklerini bilirler – etraftaki herhangi bir metni okumaya gerek yoktur.

2. Anahtar kelime doldurmaktan kaçının

Bağlantılı bir makalenin sıralamasını istediğiniz anahtar kelimeleri bağlantı metninize dahil etmeniz genellikle önerilir, ancak her bağlantı için tam eşlemeli ifadeyi kullanmak kötü bir fikirdir.

Google, aşırı optimize edilmiş olarak tanıyabilir. Bunun bir cezayla sonuçlanma olasılığı düşük olsa bile, Google bu tam eşleşme bağlantılarını göz ardı etmeye karar verebilir ve size bağlantı eşitliği fırsatına mal olabilir.

Ahrefs Site Explorer ile çapa metinlerinizi (hem geri bağlantılar hem de giden bağlantılar için) kolayca kontrol edebilirsiniz. Geri Bağlantı Profili veya Giden bağlantılar altında Site Gezgini > Anchors’a gitmeniz yeterlidir.

ahrefs site gezgininde bağlantı metni raporu

Ahrefs Site Explorer

3. Bağlantı metinlerinizi çeşitlendirin

Kendi içeriğinize ve kaynaklarınıza bağlantı verdiğinizde, eşanlamlılar gibi varyasyonları kullanmak ve içeriğinizi bağlantı metinlerinde (bunu kontrol edebileceğiniz) farklı açılardan açıklamak önemlidir.

Örneğin, daha önce bahsettiğimiz Anahtar Kelime Arama Kılavuzu’na bağlantı veriyorsanız, SEO Anahtar Kelime Kılavuzu gibi bağlantı metnini seçebilir veya hatta ” anahtar kelime araştırmasının nasıl yapıldığını keşfedin” şeklinde yeniden ifade edebilirsiniz.

Son olarak, giden bağlantılar için aynı sayfadaki bağlantılarda asla aynı bağlantı metnini kullanmayın. Bu, Google gibi arama motorlarının spam davranışı olarak görebileceği bir şeydir, bu nedenle en iyi uygulama, bağlantı metninizi çeşitlendirirken bağlantının nereye işaret ettiği konusunda yararlı bağlam sağlamaya devam etmektir.

SSS

Bağlantı metni bir sıralama faktörü mü?

Evet, büyük olasılıkla. Google’dan John Mueller‘e göre, bağlantı metni bağlantılı sayfa hakkında bazı bağlamlar sağlar. Sonuç olarak, SEO için önemlidir.

Ayrıca Google, Kalite Yönergelerinin “Bağlantı şemaları” bölümünde anahtar kelime açısından zengin çapalardan bahsedildiği için çapa metinlerini kesinlikle analiz eder.

Resim bağlantılarının bir bağlantı metni var mı?

Evet, resim alt metinleri, resimleri için bağlantı metinleri olarak kabul edilir (tabii ki mevcutlarsa).

Article Spinning

Makale Döndürme nedir?

Makale döndürme, diğer adıyla içerik döndürme, bir içerik parçasını alıp birçok “yeni” içerik parçası oluşturmak için yeniden yazdığınız yerdir. Makale eğirme manuel olarak veya otomatik yazılım kullanılarak yapılabilir. Siyah şapka SEO olarak kabul edilir.

Article Syndication (Makale Sendikasyonu)

Makale Sendikasyonu nedir?

İçerik sendikasyonu olarak da bilinen Article Syndication, bir veya daha fazla üçüncü taraf web sitesinin ilk olarak başka bir web sitesinde görünen bir makaleyi yayınlamasıdır. Başka bir deyişle, kelime kelime içeriği başka web sitelerinde yeniden yayınlamaktır.

Ancak, çalıntı veya intihal içerikten farklıdır, çünkü sendikasyon içeriği ilk yayınlandığı kaynağı açıkça belirtir. Ve ideal olarak, orijinal makaleye kanonik bir bağlantı taşır.

Makale sendikasyonu neden önemlidir?

İçerik sendikasyonunun SEO için başarılı bir pazarlama taktiği haline gelmesinin birkaç nedeni şunlardır:

1. Yönlendirme trafiği getirir

Sendikasyon içeriği, başka bir web sitesinden alındığını belirtir ve genellikle ona geri bağlantı verir. Okuyucular makaleyi yararlı veya ilginç bulursa, daha fazlası için web sitenizi ziyaret edebilirler.

Böylece, web sitenize yüzlerce veya binlerce yeni ziyaret almanıza yardımcı olabilir.

2. Marka bilinirliği oluşturmaya yardımcı olur

İçeriğinizi hatırı sayılır okuyucuları olan saygın web sitelerinde ortaklaşa yayınlayarak, başka türlü ulaşabileceğinizden çok daha geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Bu markanızın daha görünür olmasını sağlayacaktır.

Okuyucular, diğer web sitelerinde markanızın adını taşıyan yetkili makaleler gördüklerinde, sizi bir sektör lideri olarak görecek ve sadık hedef kitleniz haline geleceklerdir.

3. Bağlantılar konusunda yardımcı olabilir

İçerik sendikasyonu doğru bir şekilde yapıldığında, her zaman orijinal web sitesine bir bağlantı vardır: orijinali referans alan bir hiper bağlantı veya standart bir bağlantı.

Bu durumda, yeniden yayınlanan içeriğin alabileceği geri bağlantılar, orijinal web sayfasının sıralamasını yükseltmeye yardımcı olacaktır.

Makale sendikasyon fırsatları nasıl bulunur?

Artık makaleleri birleştirmenin daha fazla görünürlük, trafik ve bağlantı elde etmenize nasıl yardımcı olabileceğini bildiğinize göre, makale sendikasyon fırsatlarını nerede bulacağınızı da bilmeniz gerekiyor?”

Bunları bulmanın birkaç yolu:

1. Google’da

Google’da sendikasyon fırsatlarını bulmanın iki yolu vardır:

Alakalı bir konuda sendikasyon içeriği bulun

İçeriği ortak kullanan web sitelerinin çoğu, “ilk olarak yayınlandı”, “izinle yeniden yayınlandı” vb. Gibi ifadelerden bahseder. Bu nedenle, yeniden yayınlanan sayfaları Google’da bulabilirsiniz.

Daha önce bir makaleyi yeniden yayınlamış olan web sitelerini bulmak için ilgili bir konuyla birlikte bu ifadeleri kullanın.

Google'da sendikasyon içeriği bulma

google originally appeared

İşte bir örnek:
“originally appeared on” + marketing

Ahrefs SEO Araç Çubuğu ile web sitelerini doğrudan SERP'de Alan Derecelendirmesi

originally appeared on marketing

Ahrefs SEO Araç Çubuğu kullanıyorsanız, içeriği birleştirmek isteyebileceğiniz yüksek Etki Alanı Derecelendirmesine sahip ilgili web sitelerini bulmanız kolay olacaktır.

Belirli web sitelerinin içeriği yeniden yayınlayıp yayınlamadığını kontrol edin

Nişinizdeki bazı iyi bilinen web sitelerini biliyorsanız, ancak makaleleri yayınlayıp yayınlamadıklarından emin değilseniz, bunu Google’da kontrol edebilirsiniz.

Örnek:
Google'da sendikasyon içeriği bulma

2. Site Gezgini’ni Kullanma

Potansiyel sendikasyonları bulmanın başka bir yolu da Site Gezgini’ni kullanmaktır. Bu, özellikle nişinizde içeriği sendikasyona giren bir web sitesi bildiğinizde yararlıdır.

Bu web sitesini Site Explorer’a takın ve Geri Bağlantılar raporuna gidin. Orada, “Dahil Et” kutusunda, orijinal web sitesine giden bağlantıyı çevrelemesi muhtemel ifadeleri kullanın.

İşte bir örnek:
Site Gezgini'nde içerik sendikasyon fırsatlarını bulma

Bu, içeriği birleştirmek için deneyebileceğiniz alakalı ve popüler siteleri bulmanıza yardımcı olacaktır.

3. Ücretli sendikasyon ve kendi kendine sendikasyon

Bilmeniz gereken birkaç sendikasyon fırsatı daha var:

Ücretli sendikasyon

Ücretli sendikasyon, içeriğinizi büyük yayınlara yerleştirmek için para ödediğiniz yerdir.

Nadiren doğrudan yapılır. Outbrain ve Taboola gibi hizmetler, içeriğinizi veya içeriğinize nofollowed bağlantısını The Guardian gibi önemli yayınlara yerleştirebilir.

Temel olarak, bu bir reklam biçimidir.

Kendi kendine sendikasyon

Ayrıca, makalenizi LinkedIn, Reddit, Medium vb. platformlarda kendi başınıza yayınlayabilir veya yeniden yayınlayabilirsiniz.

SSS

Makale sendikasyonu SEO’ma zarar verebilir mi?

Google, orijinal içeriği tanımlayacak kadar akıllı olsa da, ortak kullanılan içerik dizine eklendiğinde ve orijinal makaleyi geride bıraktığında sorunlar olabilir. Bundan kaçınmanın ideal yolu, orijinal içeriğe işaret eden bir “rel=canonical” etiketine sahip olmaktır.

Sendikasyon içeriği yinelenen içerik midir?

Evet, ortak kullanıma sunulan makaleler bir tür yinelenen içeriktir. Ancak bu durumda negatif bir değere sahip değildir.

Doğru yapıldığında, ortak kullanılan içerik, Google’ın standart sürümü bulmasına ve bağlantı sinyallerini birleştirmesine yardımcı olmak için gerekli sinyalleri gönderir.

Auto-Generated Content (Otomatik Oluşturulan İçerik)

Otomatik Oluşturulan İçerik nedir?

Otomatik olarak oluşturulan içerik (Auto-Generated Content), bir program veya kod kullanılarak otomatik olarak oluşturulan içeriktir. Öncelikle Google’ın arama sonuçlarını manipüle etmek için kullanılır ve siyah şapka SEO olarak kabul edilir.

Google , otomatik olarak oluşturulmuş içeriğe ilişkin birkaç örnek listeler :

  • Okuyucu için hiçbir anlam ifade etmeyen ancak arama anahtar sözcükleri içerebilen metin.
  • Yayınlamadan önce insan incelemesi veya düzenlemesi olmadan otomatik bir araç tarafından çevrilmiş metin.
  • Markov zincirleri gibi otomatik işlemlerle oluşturulan metin.
  • Otomatik eşanlamlılaştırma veya karartma teknikleri kullanılarak oluşturulan metin.
  • Atom/RSS özet akışlarından veya arama sonuçlarından elde edilen metin.
  • Yeterli değer katmadan farklı web sayfalarındaki içeriği birleştirme veya birleştirme.

Otomatik olarak oluşturulan içerik, Google’ın kalite yönergelerini ihlal eder ve bu nedenle web siteniz için manuel işlem yapılmasına neden olabilir.

Otomatik oluşturulan içerik SEO için önemli midir?

Otomatik olarak oluşturulan bazı içerikler, en azından yüzeyde bir insan tarafından yazılmış gibi görünme konusunda ikna edici bir iş çıkarıyor. Ancak daha yakından incelendiğinde, otomatik olarak oluşturulan içerik, sözcükleri eşanlamlılarla değiştirerek ve belirli anahtar sözcükleri sıralamak için arama sonuçlarını basitçe sıyırarak, karmakarışık ve tutarsız bir dil aracılığıyla kendisini açığa çıkarabilir.

Otomatik olarak içerik oluşturmak, kısa vadede arama sıralamalarında yükselmek için işe yarasa da, bu sürdürülebilir bir strateji değildir. Bunun nedeni, Google’ın değer ve olumlu bir kullanıcı deneyimi sağlayan içeriğe öncelik vermesidir; kullanıcılar web sitenizi ziyaret ederse, robot tarafından yazılan içeriği görür ve hemen geri dönerse, sıralamalarınız bunu yansıtacaktır. Ve özellikle kullanıcılardan yüksek kaliteli içeriğin beklendiği rekabetçi nişler için, otomatik olarak oluşturulan içeriğin kısa vadeli sonuçlar sağlaması pek olası değildir.

Google’ın algoritması sürekli gelişiyor. Otomatik olarak oluşturulan içerik onların radarındadır, bu nedenle web sitenizin gizlenmesine ve hatta yasaklanmasına neden olabilecek manuel bir eylemi riske atmamak en iyisidir.

Bunun yerine SEO içeriği yazın

SEO içeriği (açılış sayfaları, blog gönderileri ve hatta videolar), Google gibi arama motorlarında üst sıralarda yer almak için tasarlanmıştır. Otomatik oluşturulan içerik ile SEO içeriği arasındaki fark, SEO içeriğinin Google’da sıralamaya yönelik olması ancak insanlar için yazılmasıdır.

Sitenize daha fazla organik trafik çekecek SEO içeriği oluşturmak için bu adımları izleyin.

1. Gelecek vaat eden bir konu bulun

Blog konularını oluştururken, hedef kitlenizin ne aradığını düşünün. Örneğin, abone olduğunuz bir kahve markanız varsa, hedef kitleniz demleme ipuçları, krema karşılaştırmaları veya kahve seyahat rehberleri arıyor olabilir.

Bir blog konusu için bir fikriniz olduğunda, binlerce anahtar kelime fikri bulmak için Ahrefs’in Anahtar Kelime Gezgini’ni kullanın.

2. Arama amacını belirleyin

Blog konunuzu bulduktan sonra, kullanıcının arama amacına göre yazmak çok önemlidir. Anahtar kelimenizi girmenizi ve en üst sıradaki sayfaları analiz etmenizi öneririz:

  • içerik türü En üst sıralarda yer alan sayfalar çoğunlukla blog dışı içerik olarak geliyorsa (ör. ürün sayfaları, kategori sayfaları veya açılış sayfaları), bu durumda bir blog gönderisi için uygun değildir ve yeni bir konu seçmek isteyeceksiniz.
  • içerik formatı En iyi sonuçlar nasıl yapılır kılavuzları, listeler veya haber makaleleri mi? Benzer bir format izlerseniz, anahtar kelime için daha yüksek bir sıralama şansınız olur.
  • içerik açısı En üst sıradaki sayfaların izlediği açıda bir model olup olmadığına bakın. Bazı açı tanımlayıcı örnekleri arasında “hızlı”, “ucuz”, “basit” ve “üst” yer alır.

3. Bir kopyasını yazın

Artık blog konunuzu ve arama amacınızı bildiğinize göre, yazmaya başlama zamanı. Amaçlı yazabilmeniz için her zaman bir taslakla başlamanızı öneririz. Anahat başlıklarınıza en iyi ve ilgili anahtar kelimeleri dahil etmek en iyi uygulamadır.

Anahtar kelimenizi arayın, en üst sıradaki sayfayı bulun ve Ahrefs’in Site Gezgini’ne yapıştırın. Organik Anahtar Kelimeler raporunda, anahat başlıklarınızda kullanabileceğiniz ilgili anahtar kelimelerin bir listesini bulacaksınız.

Tutarlı bir blog yayınınız olana kadar taslağınızı doldurmaya başlayın. İçeriğinizi daha okunaklı hale getirmek için resmi olmayan bir şekilde yazmaya ve akıcı basit bir dil kullanmaya çalışın.

4. Görsel yönü üzerinde çalışın

Blog gönderinizin gerçek içeriğinin yanı sıra görsel olarak da çekici olmalıdır. Metin parçalarını sindirilebilir paragraflara ayırın. Yazınızı görsel olarak bölmek ve okuyucularınıza bilgiyi tüketmeleri için birden fazla yol sağlamak için resimler ve videolarla desteklemekten korkmayın.


SEO Terimleri ve Sözlüğü “B” Harfi

Backlink nedir?

Backlink yani geri bağlantılar, diğer web sayfalarından belirli bir web sayfasına veya kaynağa verilen bağlantılardır. Geri bağlantılar yalnızca gelen bağlantıları ifade eder. Bir sayfadan gelen bağlantılara giden bağlantılar denir (ancak aynı zamanda bağlantı verilen sayfalar için geri bağlantılardır).

Geri bağlantıların kalitesi, miktarı, alaka düzeyi, otoritesi ve bağlantı metni Google için birçok sıralama faktöründen biridirAslında Google, bir web sitesine işaret eden içerik ve bağlantıların en önemli sıralama faktörleri olduğunu açıkça söylüyor.

Bir web sayfasına veya bir web sitesine geri bağlantıların sayısını ve kalitesini artırma işlemine backlink oluşturma (bağlantı oluşturma) denir.

Bing Web Yöneticisi Araçları

Bing Web Yöneticisi Araçları nedir?

Bing Web Yöneticisi Araçları, web sitesi sahiplerinin ve SEO’ların web sitesinin Bing’in arama sonuçlarındaki görünümünü izlemesine ve sorunlarını gidermesine yardımcı olan ücretsiz bir Microsoft hizmetidir.

Bingbot

Bingbot nedir?

Bingbot, Microsoft tarafından aranabilir bir web dizini oluşturmak için bilgi toplamak için kullanılan bir web tarayıcısıdır. Bing arama motoruna güç verir.

Googlebot’un Google için yaptığı işi yapar.

Bingbot, Ekim 2010’da çalışmaya başlatıldı.

Cloudflare Radar’a göre Bingbot, dünyanın en aktif 3. tarayıcısıdır.

Bingbot için Kullanıcı Aracısı dizeleri şunlardır:

Mozilla/5.0 (compatible; bingbot/2.0; +http://www.bing.com/bingbot.htm)

Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; bingbot/2.0; +http://www.bing.com/bingbot.htm) Chrome/W.X.Y.Z Safari/537.36

Mozilla/5.0 (Linux; Android 6.0.1; Nexus 5X Build/MMB29P) AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko) Chrome/W.X.Y.Z Mobile Safari/537.36 (compatible; bingbot/2.0; +http://www.bing.com/bingbot.htm)

Diğer iyi arama botları gibi, Bingbot da robots.txt dosyasındaki kurallara ve ayrıca bağlantılardaki ve sayfalardaki “nofollow” yönergelerine uyar.

Bingbot dışında Bing ayrıca AdIdxBot (Bing Ads için) ve BingPreview (sayfa anlık görüntüleri oluşturmak için) çalıştırır.

Black-Hat SEO

Black Hat SEO Nedir?

Black-hat SEO, arama motorlarının yönergelerini ihlal eden stratejilerin, tekniklerin ve taktiklerin kullanılması anlamına gelir. Algoritmik boşlukları bulmaya ve bunlardan yararlanmaya odaklanır.

Bounce Rate

Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate) Nedir?

Hemen çıkma oranı, bir web sitesine girdikten sonra başka bir sayfaya geçmek, form doldurmak veya sepetlerine bir ürün eklemek gibi başka bir işlem yapmayan ziyaretçilerin yüzdesidir. Google Analytics, web sitenizin her sayfasında Google Analytics izleme kimliğine sahip olarak hemen çıkma oranını ölçer. Bir ziyaretçi daha fazla etkileşimde bulunmadan sitenizden ayrılırsa oturum sona erer ve ziyareti hemen çıkma olarak sınıflandırılır.

Branded Keywords

Markalı Anahtar Kelimeler nelerdir?

Markalı anahtar kelimeler, markanız, ürünleriniz veya hizmetlerinizle doğrudan ilişkili olan herhangi bir arama sorgusudur. Çoğu zaman, içlerinde marka isimleri bulunur. Örneğin “WordPress seo aracı” ve “WordPress blog” markalı anahtar kelimelerimiz arasındadır.

Markalı anahtar kelimeler neden önemlidir?

Markalı anahtar kelimeleriniz için optimizasyon yapmaya çalışmak mantıksız görünebilir. Arama yapan kişi markanızı zaten biliyorsa, iş zaten bitmemiş midir?

Aksine, markanızın zaten farkında olan arama yapanlar, çekmek için en kritik olanlardan bazılarıdır. Alıcının yolculuğunun ilk aşamasını çoktan geçtiklerinden, onların önüne geçmek ve dönüşüm hunisinde daha da ilerlemelerine yardımcı olmak kolay meyvedir.

Markalı aramaların genellikle gezinme amacı vardır, bu nedenle markalı anahtar kelimeleriniz için sıralama, potansiyel müşterilerinizin sizi daha hızlı bulmasına yardımcı olabilir.

Şunu da merak ediyor olabilirsiniz: Markam bana özel olduğu için sitem otomatik olarak üst sıralarda yer almamalı mı? Kısa kuyruklu marka adınız için sıralamada yer alabilseniz de, diğer sitelerin uzun kuyruklu markalı anahtar kelimeleriniz için sizi geride bırakması mümkündür.

Örneğin Ahrefs Site Explorer’a göre ünlü saatçi Casio’nun ABD’de web sitesi ile ilk 3’te yer almadığı neredeyse 4k markalı anahtar kelime var:
Markalı anahtar kelimeler - Site Gezgini'nden örnek

Markalı anahtar kelimeler için nasıl optimizasyon yapılır?

Markalı anahtar kelimelerinizi belirleyin

Markalı anahtar kelimeler için optimizasyon yapmaya başlamadan önce, sıralayabileceğiniz tüm markalı anahtar kelime varyasyonlarını belirlemeniz gerekir.

Sıraladığınız anahtar kelimeleri bulmak için Google Search Console’da Performans raporunu açmanız ve filtrelere markanızı veya ürünlerinizi ifade eden kelimeleri/cümleleri yazmanız yeterlidir. Ardından bu listeyi bir elektronik tabloya aktarın; daha sonra ihtiyacımız olacak.

Web sitesinin Search Console‘una erişiminiz yoksa, benzer bir işlemi ücretsiz Ahrefs Web Yöneticisi Araçları’mızda yapabilirsiniz.

Sıralama yapmadıklarınız da dahil olmak üzere daha fazla markalı anahtar kelime fikri bulmak için Ahrefs’in Anahtar Kelime Gezgini gibi bir anahtar kelime aracına ihtiyacınız olacak. E-tablonuzdaki markalı anahtar kelimeleri girin ve “Enter”a basın. Ardından, tüm markalı anahtar kelimelerin bir listesini almak için Eşleşen terimler raporuna gidin.

Anahtar kelime gezgininde markalı anahtar kelimeler

Ahrefs Anahtar Kelime Gezgini

Artık üzerinde çalışabileceğiniz markalı anahtar kelimelerin bir listesine sahipsiniz.

Birden çok ülkede arama yapanlara ulaşmak istiyorsanız, bu işlemi her ülke için tekrarlamak istediğinizi unutmayın.

2. Hangi anahtar kelimeleri hedefleyeceğinizi seçin

Hedeflemeye değer birkaç markalı anahtar kelime türü vardır:

  • Düşük performans gösteren anahtar kelimeler: Sıralaması 1’den düşük olan anahtar kelimeleri belirleyin ve bunlar için optimize etmeye yardımcı olacak içerik oluşturmanın bir yolu olup olmadığına bakın.
  • Uyumsuz amaca sahip sayfalar: 1. sırada olan ancak kullanıcıya aradıklarını vermeyen anahtar kelimeleriniz olabilir. Doğru amaca sahip sayfanın söz konusu anahtar kelime için 1. sırada yer aldığından emin olmak için içeriğinizi ayarlayın.
  • Değerli yeni anahtar kelimeler: Hedefleyebileceğiniz ve trafiği artırabileceğiniz yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeler.
3. Dahili bağlantılar ekleyin

Markalı kelimelerinizi dahili bağlantılarla sabitlemek, Google’ın site yapınızı anlamasına ve markalı anahtar kelimelerinizi güçlendirmesine yardımcı olabilir. Dahili bağlantılar eklemek için bazı yüksek etkili alanlar şunları içerir:

  • Site navigasyonu
  • Önemli sayfalar
  • Markalı anahtar kelimelerden bahsettiğiniz sayfalar

Breadcrumb Navigation

Breadcrumb Navigasyonu nedir?

Breadcrumb navigasyonu, kullanıcılara ve arama motorlarına sitenizde takip etmeleri için net bir yol sağlayan dahili bağlantılar anlamına gelir. Bir kırıntı izi, bir web sitesinin ziyaretçisi tarafından görüntülenen her sayfayı, sayfaların görüntülenme sırasına göre veya web sitesinin yapısına göre geçerli sayfanın hiyerarşisine göre izler ve görüntüler.

Bridge Page

Köprü Sayfası nedir?

Köprü sayfası, yalnızca kullanıcıları başka bir yere göndermek için tasarlanmış bir web sayfasıdır. Çoğu reklam ağı, insanların bir bağlı kuruluş bağlantısına veya sayfasına doğrudan reklam yayınlamasını engellediğinden, genellikle bir köprü sayfası, bir bağlı kuruluş bağlantısına reklam yayınlamak isteyen bağlı kuruluş pazarlamacıları tarafından kullanılır.

Broken Link

Kırık Bağlantı Nedir?

Bozuk bağlantı, var olmayan bir sayfaya veya kaynağa işaret eden bir köprüdür. Çoğu zaman, bu bağlantılı sayfalar bir yeniden yönlendirme ayarlanmadan silinmiş veya taşınmıştır.

Kullanıcı veya gezgin bozuk bir bağlantıyı takip ettiğinde, sunucu 404 (Bulunamadı) veya 410 (Gitti) durum kodu döndürür.

ahrefs.com'da bir 404 sayfası

Ahrefs 404 Page

SEO’da kırık bağlantılar şu şekilde ayrılır:

  • Bozuk giden bağlantılar (genellikle basitçe “bozuk bağlantılar” olarak adlandırılır) – sayfanızdan veya web sitenizden gelen bağlantılar ve
  • Kırık geri bağlantılar – web sitenize diğer alanlardan gelen bağlantılar.

Kırık linkler web sitenize zarar verir mi?

Giden bağlantıların ve bozuk geri bağlantıların olması, herhangi bir web sitesi için tamamen normaldir. İnternet dinamiktir: sayfalar ve tüm web siteleri sürekli olarak silinmektedir.

Ancak, çok fazla bozuk giden bağlantıya sahip olmak, ziyaretçileriniz için kötü bir kullanıcı deneyimine yol açabilir. Üstelik, 404 sayfa, arama motoru tarayıcıları için bir “çıkmaz sokak” olduğundan, tarama bütçeniz için de gereksiz bir israftır.

Kırık geri bağlantılar da boşa harcanan bir fırsattır. Sitenizde 404 sayfaya yönlendiren geri bağlantılar, bunun yerine sitenizdeki ilgili sayfaları canlı yayınlamak için değer ve yetki ( bağlantı eşitliği ) aktarabilir ve sıralama şanslarını artırabilir.

Web sitenizdeki bozuk bağlantılar nasıl bulunur ve düzeltilir?

Ahrefs’in Site Gezgini’nde

Herhangi bir web sitesinin bozuk giden bağlantılarını bulmanın hızlı bir yolunu arıyorsanız, Site Gezgini‘ni kullanabilirsiniz .

Bir etki alanı yazın ve Giden bağlantılar bölümündeki Bozuk bağlantılar raporunu açın.

Ahrefs Site Explorer'da bozuk giden bağlantılar

Ahrefs Broken Link

Bu rapor size Ahresf’in bildiği bir web sitesindeki giden tüm bozuk bağlantıları gösterecektir. Kırık bağlantı kurma fırsatları bulmak için çok iyi bir yer.

Ancak, Ahrefs veritabanı belirli bir web sitesinin tüm bağlantılarına ve sayfalarına ilişkin verilere sahip olmayabilir.

Ahrefs Web Yöneticisi Araçları ile

Sahip olduğunuz web sitesi için, ücretsiz Ahrefs Web Yöneticisi Araçları  gibi bir SEO tarayıcısı kullanabilirsiniz.

Tüm web sitenizi ve bağlantılı harici sayfaları taramasına izin verin (“Dış bağlantıların HTTP durumunu kontrol et” seçeneğinin etkinleştirildiğinden emin olun).

Web sitenizden bağlantı verilen bozuk harici sayfaları görmek için şuraya gidin:

Harici Sayfalar -> Sorunlar -> Harici 4XX

External Pages -> Issues -> External 4XX

Ahrefs Site Denetiminde harici bozuk bağlantılar

Ahrefs External Pages

Dahili bozuk sayfaları bulmak için şunu açın:

Dahili Sayfalar -> Sorunlar -> 4XX Sayfası

Internal Pages -> Issues -> 4XX Page

Ahrefs Site Denetiminde bozuk dahili bağlantılar

Ahrefs Internal Pages

Onlara bağlantı veren sayfaları görmek için bildirilen 404 URL’leri tıklayın.

Web sitenizdeki bozuk bağlantıları düzeltme

Bozuk bağlantıları onarmak basittir ancak kaç tane bulduğunuza bağlı olarak zaman alıcı olabilir. Bozuk giden bağlantıları şu şekilde düzeltebilirsiniz:

  • Bozuk bağlantıyı ilgili bir canlı bağlantıyla değiştirmek
  • Bağlantı kaldırılıyor
  • 404 sayfasının yönlendirilmesi (web sitenizdeki bozuk dahili bağlantılar için)

Kırık geri bağlantılar nasıl bulunur ve düzeltilir?

Bozuk geri bağlantıları bulmak için, Ahrefs Site Explorer gibi bozuk yalama kontrolü fırsatları sağlayan bir geri bağlantı denetleyicisi SEO aracına ihtiyacınız olacak.

Site Explorer’ın belirli bir “Kırık geri bağlantılar” raporu var mı? ancak bu, bozuk geri bağlantılarla çalışmanın daha kullanışlı bir yolu.

Site Gezgini -> alaniniz.com -> Sayfalar -> Bağlantılara Göre En İyi -> “404 bulunamadı” HTTP yanıt filtresi ekleyin.

Ahrefs'teki en iyi bağlantı raporu, maksimum geri bağlantı sayısına sahip 404 sayfayı gösteriyor

Ahrefs Bağlantı Raporu

Kırık geri bağlantılar nasıl düzeltilir?

Kırık geri bağlantıları düzeltmek farklı bir yaklaşım gerektirir. Kendi sitenizdeki bozuk bağlantıların aksine, bozuk geri bağlantıları kolayca düzenleyemezsiniz.

Bozuk geri bağlantıları birkaç şekilde düzeltebilirsiniz:

Seçenek 1 :

Bağlantı veren web sitesine ulaşın ve bir düzeltme isteyin. Web sitesinde bir iletişim seçeneği varsa, bozuk bağlantıyı alakalı bir bağlantıyla değiştirmelerini isteyen bir mesaj göndermeyi deneyin. Kullanıcı deneyimlerini iyileştirme fırsatını takdir edebilirler ve sabit bir bağlantı elde edersiniz.

Seçenek 2 :

Silinen sayfayı yeniden oluşturun. Giden sayfanın içeriğinin ne olduğunu öğrenin ve yeniden oluşturun. Sayfanın eskiden ne olduğunu anlamakta sorun yaşıyorsanız, onu Wayback Machine’e takmayı deneyebilirsiniz.

Seçenek 3 :

URL’yi başka bir alakalı URL’ye yönlendirin. Basit bir düzeltme, bozuk bağlantıyı alakalı bir URL’ye yönlendirmektir. Bu, yönlendirmeyi unuttuğunuz farklı bir URL’deki aynı içerik olabilir veya yine de mantıklı olabilecek farklı ancak ilgili içerik olabilir (örneğin, “bir seo aracı nasıl seçilir” için bozuk bir bağlantıyı “” başlıklı bir makalenin bağlantısıyla değiştirmek) bir seo aracında ne aranmalı”).

Seçenek 4 :

Hiçbir şey yapmayın ve 404 olarak bırakın. Sayfada değerli geri bağlantılar yoksa ve sitenizde çok fazla 404 yoksa, kırık geri bağlantılarda sorun yoktur.


SEO Terimleri ve Sözlüğü “C” Harfi

Cached Page

Önbelleğe Alınmış Sayfa nedir?

Önbelleğe alınmış bir sayfa, “önbellek” adı verilen geçici bilgi deposunda saklanan bir web sayfasının kopyasıdır.

Önbelleğe almanın (bir önbellekten veri depolama ve verilere erişme) amacı, veri alma performansını iyileştirmek için dosyaları depolamaktır. Kısacası, önbelleğe alma, aynı veriler için gelecekteki isteklerin daha hızlı sunulmasını sağlar.

Birden fazla önbellek türü olduğunu belirtmekte fayda var. İki ana tür sunucu ve tarayıcı önbelleği vardır.

Kullanıcı tarafında, tarayıcı, kullanıcı belirli bir web sayfasını veya kaynağı her ziyaret ettiğinde bir sunucudan içeriği yeniden yüklemeden bir web sayfasını daha hızlı görüntüleyebilmesini sağlamak için bir sayfayı önbelleğe alır.

Sonra sunucu önbelleğe alma denen bir şey var. CDN’ler veya İçerik Dağıtım Ağları web içeriğini (resimler, videolar ve web sayfaları), son kullanıcıya web sitesi sunucularından daha yakın bulunan sözde “proxy sunucularında” önbelleğe alacaktır.

Bununla birlikte, Google gibi arama motorları da sayfaları önbelleğe alabilir:

Google’ın web tarayıcıları düzenli olarak web’i tarar ve yeni siteleri dizine ekler. Arama motoru, web’de gezinme süreci boyunca, canlı sayfa şu anda kullanılamıyor olsa bile istek üzerine kullanıcıya gösterebilmek için web sayfalarının yedeklerini de oluşturur.

Önbelleğe alınmış sayfalar neden önemlidir?

Web Tarayıcılarında Önbelleğe Alma

Bir kullanıcı belirli bir web sayfasını yüklediğinde, sayfayı düzgün bir şekilde görüntüleyebilmek için tarayıcılarının oldukça fazla veri indirmesi gerekir. Bununla birlikte, önbelleğe alma etkinleştirildiğinde, sunucu HTML dosyalarını, JavaScript’i ve görüntüleri esasen o web sayfasının içeriğinin bir kopyası kullanıcının sabit diskinde depolar.

Bu şekilde, kullanıcı aynı sayfayı yüklediğinde, sunucunun web belgelerini yeniden indirmesine gerek kalmaz; HTML dosyası zaten hazırlanmış ve tarayıcıya gönderilmeye hazır. Bu da yükleme süresini kısaltabilir ve bant genişliği kullanımını ve sunucu yükünü azaltabilir.

Başka bir deyişle, önbelleğe alma, tarayıcının sayfaları daha hızlı görüntülemesini sağlar.

CDN’lerde Önbelleğe Alma

Bir CDN (İçerik Dağıtım Ağı); örneğin CloudFlare web sayfalarının kopyalarını dünyanın her yerinde bulunan birden çok farklı sunucuda (“vekil sunucular” olarak da anılır) depolayacaktır. Bu şekilde, CDN istenen içeriği kullanıcıya en yakın proxy sunucudan teslim edebilir ve bu da işleri önemli ölçüde hızlandırır.

Kısa bir örnek:

Diyelim ki Fransa’dasınız ve sunucusu Avustralya’da bulunan bir siteyi ziyaret ediyorsunuz. Fransa’daki bir sunucudan sayfa yüklemek, Avustralya’daki bir sunucuya istek göndermekten daha hızlı olacaktır. Burada önbelleğe alma devreye girer.

CDN, Fransa’daki bir proxy sunucusunda talep ettiğiniz sayfanın bir kopyasına (veya önbelleğe alınmış sayfasına) sahipse, kullanıcının isteğini işlemek ve sayfayı yüklemek için kullanılacak sayfa budur.

Arama Motorlarında Önbelleğe Alma

Google, az önce taradığı web sayfasını işlerken, söz konusu sayfanın yedek kopyası gibi davranmak için bir tür “ekran görüntüsü” alır. Bu şekilde, kullanıcı, erişmeye çalıştığı canlı sayfanın geçici olarak kullanılamaması veya yavaş olması durumunda önbelleğe alınan sayfaya erişmeye devam edebilir.

Bu sayfalar Google’ın önbelleğinin bir parçasıdır, yani bir sayfanın önbelleğe alınmış sürümünü doğrudan SERP‘lerden görüntüleyebilirsiniz.

Arama sonuçlarında sitenin URL’sinin yanındaki üç noktayı (veya aşağı oku) tıklayın ve aşağıda gösterildiği gibi “Bu sonuç hakkında” açılır penceresindeki “Önbelleğe alındı” düğmesini seçin:
Google'da önbelleğe alınmış arama sonuçları

Google’ın web sayfalarınızın önbelleğe alınmış sürümlerini SERP‘lerde göstermesini istemiyorsanız, arama motorunun içeriğinizi önbelleğe almasını önlemek için  Robots meta etiketlerini ve daha spesifik olarak Noarchive Etiketini kullanabilirsiniz.

Web sayfanıza bir Noarchive Etiketi eklemek için genellikle aşağıdaki kod parçacığını kullanabilirsiniz:

<Meta name=“Robots” Content= “Noarchive”>

Ancak, özellikle Google’ın tarayıcılarını hedefliyorsanız, şu yöntemi kullanın:

<Meta Name= “GoogleBot” Content= “Noarchive”>


SEO terimleri ve sözlüğü makalemiz devam edecektir. Takipte kalın!

Wordpress Uzmanı

Yorumlar

Yorum yapın


  1. Kapsamlı ve bilgi dolu bir anlatım olmuş. SEO’ya yeni başlayan arkadaşlara iyi bir makale kaynağı. Teşekkürler.

Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek