WordPress Site Hızlandırma

15 Ekim 2018 | E-Ticaret, eklenti, İnternet, SEO, Wordpress

Wordpress Site Hızı Optimizasyonu

Sizlere bu yazımız da site hızını önemini ve WordPress sitede hız optimizasyonunu anlatacağız.  Öncelikle ilk amacımız rakiplerimizden önce ziyaretçilere ulaşmak ve onları kendi sitemize çekmektir. Ziyaretçilerin %50’sine yakını bir websitesinin ortalama 2 saniye içinde açılmasını beklemektedirler. Genel olarak ziyaretçiler 5 saniyede açılan siteleri normal karşılamaktadırlar ve bundan daha yavaş açılan siteleri tercih etmemektedirler. WordPress Site Hızlandırma Google ‘ın da özellikle vurguladığı ve kullanıcı deneyimi açısından önem arz ettiği bir konudur.

KissMetrics verilerine göre ziyaretçilerin %79’u websitesi performansı kötü olan sitelere bir daha asla girmeyeceklerini belirtiyor. E-Ticaret yapıyorsanız eConsultancy verilerine göre 1 saniyelik sayfa hızı yavaşlaması %7 oranında müşteri azalmasına sebep olmaktadır. Ortalama günde 100.000 Türk Lirası satış hacminiz varsa yıllık 2.500.000 TL daha az satış hacmine sebep olması demektir.

Google’ın 200 kriterlerinden en önemli beş tanesinden biri olan site hızının önemini umarım farkına varılmıştır. İşin SEO kısmından bakarsak, ziyaretçiler site hızı iyi bulup tekrar ziyaret ettiğinde Google sizi üst sıralara taşıyacak ve yeni ziyaretçilerin sitenize gelmesini sağlayacaktır. Bu durum devam ettikçe üst sıralarda yerinizi daha çabuk alabilirsiniz (tabii SEO için önemli olan diğer detaylarla beraber).

Bir detay daha belirtmek isteriz ki o da Hosting hızıdır. Siz sitenizi ne kadar optimize ederseniz edin, eğer kullandığınız hosting yavaş bir hosting ise hızlı bir siteye sahip olamazsınız. Çünkü sunucunuz buna izin vermeyecektir. Bu sebeple hostinginizin hızlı bir sunucuda olmasına dikkat ediniz.

Konu bu kadar önemli olunca bize de  en çok sorulan soru ise WordPress sitemi nasıl hızlandırabilirim olmaktadır;

wordpress site hızlandırma

WordPress Site Hızlandırma Nasıl Yapılır?

WordPress Site Hızlandırma İçin Site Hızı Kontrolü

Her şeyden önce yapılması gereken ilk işi site hızının testi yapılmasıdır. Bunun için bir çok uygulama olsa da benim size önerim Google PageSpeed Insights olacaktır. Siteye linke tıklayarak ulaşabilirsiniz => Google Page Speed Test

Sitenizin ismini yazıp “Analiz Et” butonuna bastıktan sonra mobil ve masaüstü olmak üzere 2 tane rapor gelecek. Ayrıca “Optimizasyon” başlığı altında Good / Low gibi derecelendirmeler olmaktadır. Bizim hedefimiz her zaman Good olmasıdır.

Eğer site hızı testi sonucunda Low çıkmışsa yada Good çıkmasına rağmen analizde düzeltilmesi gereken önerileri görüyorsanız WordPress siteniz için iki seçenek sunmaktayız. WordPress iste hızlandırma için:

Birincisi;

tecrübe ve bilgi gerektiren WorPress site hızlandırma manuel optimizasyondur. Herhangi bir eklenti kullanmadan tüm optimizasyonları kendiniz yaparsınız. İkincisi ve bilgi – tecrübeniz olsa dahi önerim eklenti kullanarak optimizasyon yapmak olacaktır.

wordpress theme check

 

Tema Kontrolü

WordPress için neredeyse herkes ücretli, lisanslı temalar kullanmaktadır. Fakat nadiren de olsa bazı kişiler warez temalar kullanmaktadır. Sitenizde kullandığınız temanın warez olmamasına özen gösterin. Hem yasal değildir hem de site yavaşlığından tutun da virüslere kadar birçok sorunun kaynağı olmaktadır. Bu sorunlar Google’da kara listeye alınmaya kadar gidebilir. Temalarımızın lisanslı olmasına dikkat edelim. Bunun haricinde lisanslı temalarda dahi site yavaşlığı olabilmektedir. Görselliği çok güzel olmasına ve büyük tema sitelerinde çok satılmış olmasına rağmen SEO uyumlu olmayan siteler nadir de olsa bulunmaktadır. Temanızın SEO & Hız kontrolünü yapmayı unutmayınız.

 

Hangi Eklenti Kullanılmalı

WordPress site hızlandırma konusunda birçok eklenti bulunmaktadır. Bizim size tavsiye edeceğimiz iki eklenti bulunmaktadır.
Bunlar da W3 Total Cache, WP Super Cache eklentileridir. Bu iki eklentinin diğerlerinden farkı bir çok tema ile olan uyumluluğudur. Bildiğiniz gibi kullanılan temalar ile eklentiler birbiri ile uyumlu olması gerekmektedir. Birbiri ile uyumsuz eklenti –tema kullanımı sitenize fayda vermeyecek aksine zararı olacaktır. Bu konuda da dikkatli olmanız gerekmektedir. Bu iki eklenti ile ilgili detaylı incelemeleri ayrıca yayınlayacağız. Temel olarak her iki eklentiyi de WordPress  Eklentiler  menüsünden kurduktan sonra aktif edin ve analiz yaptıktan sonra oto-optimizasyon ile sorunların çözümünün uygulanmasını sağlayın.

CDN

CDN kullanmak sitenizi farkedilir derecede hızlandıracaktır. Eğer e-ticaret gibi görselleri bol bir siteniz varsa CDN kullanmanız tavsiye değil zorunluluk olmaya başladığını belirtmek isterim.

wordpress cdn ile site hızlandırma

WordPress Site Hızlandırma İçin Diğer Optimizasyonlar
  • Resim Optimizasyonu da oldukça önemli bir konudur. Bütün resimlerin optimizasyonunu yapmanız gerekmektedir.
  • Eklenti optimiasyonu, eklentiler her ne kadar sitemizi ve işimizi kolaylaştırsalar da düzensiz kullanım veya gereksiz eklentiler de sitemizi yavaşlatan etkenlerden biridir. P3 – Plugin Performance Profiler eklentisi bu konuda sizin işinizi görecektir.
  • Veritabanı Optimizasyonu gereklidir fakat veritabanı ile bir bilginiz yoksa bu konudaki optimizasyonu bir uzmana bırakmanızı tavsiye ederiz.
  • CSS, Js ve HTML ebatlarını küçültme / optimize etme işlemi kod oranı konusunda size yardımcı olacaktır.

Burada anlatılan her şey WordPress sitenizin hızını artırmak ve optimize etmek içindir. Fakat site sahiplerinin yada yöneticilerinin göz ardı ettiği önemli bir konu bulunmaktadır: yedek almak. Lütfen SEO veya siteniz için önemli değişiklikler yapıyorsanız hiçbir şey yapmadan önce yedek alın. Sonra emekleriniz boşa gitmesin.

 

Şafak BAYKAL

Yorumlar

Yorum yapın


    • Sizler için faydalı olduysa ne mutlu bizlere. Araştırılıp yazılmasını istediğiniz bir konu varsa lütfen bize iletin.
      Haber bültenimize abone olarak yeni yazıları anında görüp okuyabilirsiniz.

  1. Warez tema konusunda sonuna kadar katılıyorum. Aslında WP hızlı bir yazılım ancak kötü kodlanmış tasarım ve temalar site hızını düşürebiliyor.

    • Warez temalar gerçekten WordPress’in baş belası. Özellikle yeni başlayanlar için kötü sonuçlar doğurabiliyor. Bu konuda çok dikkat edilmesi gerekiyor.

Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek