Alan Adı Nedir? Alan Adları İçin Başlangıç Kılavuz

28 Haziran 2021 | İnternet

Alan Adı Domain Name

Çevrimiçi bir varlık, bu dijital çağda iyi bir pazarlamanın ayırt edici özelliğidir ve bir web sitesi bunun önemli bir bileşenidir. Bir tanesiyle, müşterilerinize bilgi yayabilir ve sizi Google’da arayan potansiyel müşteriler tarafından bulunabilirsiniz. Tüm bunların ilk adımı, alan adı olacak ismi güvence altına almaktır.

İşletmeniz için bir web sitesi kurma sürecindeyseniz, iki terimle karşılaşmış olabilirsiniz: alan ve alan adı. Yüzeyde, alan ve alan adı aynı şey gibi görünebilir. Ve biraz daha derine inerseniz, durum tam olarak şudur: bir alan ve alan adı genellikle birbirinin yerine kullanılır.

Aramada daha üst sıralarda yer almak için bu adım adım kılavuzun yardımıyla içeriğinizin yatırım getirisini iyileştirin.

Her web sitesinin, bilgisayarları web sunucularına bağlayan benzersiz bir sayı dizisi olan bir IP adresi vardır, ancak insanlar yalnızca bir web sitesini ziyaret etmek için bir IP adresini ezberlemek istemezler. Neyse ki, web adresleri bir web sitesinin IP adresini doldurur ve insanların web sitelerini kolayca hatırlamasını ve tanımlamasını sağlar.

web adresi anatomisi alan adı ( domain)

web adresi anatomisi

Esasen, alan adları evinizin adresi gibidir. Arkadaşlarınız sizi her ziyaret etmek istediklerinde evinizin GSP koordinatını kullanmak yerine, hatırlaması çok daha kolay olan sokak adresinizi girebilirler.

Alan adı (Domain) nedir?

“Alan adı” terimi genellikle “alan” terimi ile birbirinin yerine kullanılır. Alan adı, basitçe web sitenizin adını tanımlayan bir alan türüdür.

“.com” gibi uzantısı hariç, bir alan adının olabileceği maksimum uzunluk 63 karakterdir. Minimum uzunluk bir karakter olabilir.

Alan Adının Bölümleri

Bir etki alanının iki bölümü vardır: ikinci düzey etki alanı ve üst düzey etki alanı.

İkinci Düzey Etki Alanı (SLD)

İkinci düzey alan web siteniz için benzersiz bir tanımlayıcı, “.com” dan önce gelir ve adınızın parçasıdır.

İşletmeniz için bir web sitesi oluşturuyorsanız, işletmenizin adını yansıtan bir alan satın almayı düşünün. Bu, insanların bunun için Google’ı araştırmak için çok fazla zaman harcamasına gerek kalmadan web sitenizi bulmasını kolaylaştıracaktır. Örneğin, kodjam.com‘un ikinci düzey alanı “KODJAM”dır.

Üst Düzey Etki Alanı (TLD)

Üst düzey alan uzantısı, ikinci düzey etki alanı ifadesinin ardından gelecek etki parçasıdır.

Kuruluşunuzun internette ne tür bir varlık olarak kaydettiğini belirtir. Çoğu Amerikan işletmesi ayrıca web sitelerini “.com” ile kaydeder. Dünya çapında 1.500’den fazla üst düzey alan adı mevcuttur.

Alan adınızın bileşenleri olabilecek başka birçok alan türü vardır.

Genel Üst Düzey Etki Alanları (gTLD)

gTLD, en iyi bilinen ve en yaygın olarak kullanılan TLDS’yi ifade eder:

  • .com
  • .net
  • .biz
  • .org
  • .info

Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanları (ccTLD)

Bu iki harfli TLD’ler belirli coğrafi konumlara atıfta bulunur. İşte en yaygın olanları:

  • .cn (Çin)
  • .ru (Rusya)
  • .de (Almanya)
  • .br (Brezilya)
  • .au (Avustralya)
  • .co.uk (Birleşik Krallık)

Uluslararası Ülke Kodu Üst Düzey Etki Alanları (IDN ccTLD)

Bunlar Latin olmayan karakter kümelerinde görüntülenebilen alanlardır (örn. Çince).

Alt alan (Subdomain)

Bir alt alan, daha büyük bir alanın parçası olan ve kök alan adından önce görünen bir alan adıdır (ör. blog .wordpressajansi.com).

Bir alan adı almak istiyorsanız, bir tane satın almalı ve kaydetmelisiniz. Bunu yapmak için GoDaddy veya Bilintel gibi bir alan adı kayıt şirketini ziyaret edin, istediğiniz alan adını takın, kullanılabilirliğini ve fiyatını kontrol edin ve ardından fiyat aralığınız dahilindeyse satın alın. Oradan, o etki alanını sunucunuz ve barındırma sağlayıcınızla ilişkilendirebilecek ve sitenize web adresi üzerinden erişilmesini sağlayabilirsiniz.

Wordpress Uzmanı

Yorumlar

Yorum yapın


Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek