WordPress Gerçekten Ücretsiz mi?

03 Şubat 2022 | Wordpress

wordpress ücretsiz mi? Wordpress ücreti ne kadar?

Genellikle WordPress’in ücretsiz bir CMS platformu olduğuna inanılır. Gerçekten mi? WordPress fiyatlandırmasıyla ilgili kapsamlı yazımızda bunun arkasındaki yakalamayı öğrenin. WordPress Gerçekten Ücretsiz mi? Amaç ne?

İnsanlar WordPress ile karşılaştığında, bazen ücretsiz olup olmadığı konusunda kafaları karışır.

Teoride çözüm basit olmalı. Ücretsiz olmanın yanı sıra, WordPress web sitelerinin kendilerine bağlı bir tür ücreti olabilir. WordPress’in kendisi her zaman ücretsiz olsa ve öyle kalacak olsa da, WordPress çekirdeği olarak adlandırılan WordPress yazılımı yalnızca kayıtlı kullanıcılar tarafından kullanılabilir. İkincisi, WordPress ücretsiz olduğu için onu özelleştirebilir, genişletebilir ve istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

Bugün bu gönderide, aşağıdaki sık sorulan üç soruyu aydınlatacağız:

  • WordPress gerçekten ücretsiz mi?
  • WordPress’i kullanmak neden ücretsizdir?
  • Hangi WordPress özellikleri ücretsiz, hangileri değil?

WordPress’in neden ücretsiz olduğunu, bir WordPress web sitesi geliştirmenin maliyetini ve bu yazıda neyin önemli olduğunu konuşacağız. O halde lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.


WordPress’e Giriş

WordPress açık kaynaklı bir programdır. Bunu anlamak için, basitçe onu farklı bir bağlamda özgürlük olarak düşünün. Bu iki şey nasıl farklıdır?

Bazı açık kaynaklı yazılımlar, herhangi bir ücret ödemeden istediğiniz gibi program üzerinde web sitenizi kullanma, değiştirme, dağıtma ve oluşturma yeteneği ile halka sunulur.

Bunun masrafları olsa da, dikkat edilmesi gereken başka alanlar da var. Bu yazının ilerleyen bölümlerinde açık kaynaklı WordPress maliyetlerini inceleyeceğiz.


WordPress gerçekten ücretsiz mi?

WordPress site kurmak isteyen herkes bize bu soruyu soruyor: WordPress Ücretsiz mi?

Binlerce çalışkan kişi WordPress’i kaliteli bir program haline getirmek için yıllardır çalışıyor. WordPress ilk olarak 27 Mayıs, 2003’de kurucuları Mike Little ve Matt Mullenweg tarafından piyasaya sürülmüştür. Son zamanlarda, WordPress dünyanın en popüler içerik yönetim sistemidir. WordPress bir açık kaynak topluluğu tarafından geliştirilmiştir. Bunu mümkün kılan şey ise WordPress’in GPL (General Public License – Genel Kamu Lisansı) altında yayınlanmış olmasıdır. Kısaca, GPL WordPress’i dağıtılması, değiştirilmesi ve paylaşılmasını serbest kılan bir açık yazılım yapar. GPL aşağıdaki 4 esas özgürlüğe uyar:

  • Yazılımı herhangi bir amaçla kullanma özgürlüğü;
  • Yazılımın nasıl çalıştığını öğrenme ve herhangi bir değişiklik yapma özgürlüğü;
  • Yazılımı dağıtma özgürlüğü;
  • Hataları düzeltme, iyileştirme yapma, püf noktası üretme ve bunların hepsini, aynı yararları deneyimlemeleri için topluluğa dağıtma özgürlüğü.

Matt Mullenweg, WordPress’in kurucu ortağı, WordPress’i geliştirirken Automattic‘i kurmuştur. Bu şirket teknik bilgisi olmayan insanların da kolaylıkla WordPress blogu oluşturmalarına yardımcı olma göreviyle kurulmuştur.


Şirketler WordPress’ten nasıl gelir elde eder?

Aynı açık kaynaklı yazılım kullanılarak oluşturulan ürün ve hizmetler, herhangi bir açık kaynak projesinin başlıca karlı unsurlarından ikisidir.

WordPress.com ve WordPress.org, insanların sıklıkla karıştırdığı iki ayrı şeydir. WordPress ücretsiz bir blog yazılımı ve web sitesi oluşturucusudur.

WordPress’in kurucu ortağı Matt Mullenweg, WordPress.com için ücretsiz “kısıtlı” blog barındırma sağlayan Automattic’i kurdu. Ücretli/yükseltilmiş hizmeti kullanmak için, saklamak istediğiniz özellikleri ve reklamları seçmeniz yeterlidir.

Premium aboneliğe yükseltme, WordPress’in tüm özelliklerinin kilidini açar. Aylık 45 ABD Doları tutarındaki e-Ticaret planına abone olmadıkça, WordPress.com bir çevrimiçi mağazanın işletilmesi için yeterli olmayacaktır.

Automattic için 600 milyon dolardan fazla yatırım toplandı. WordPress geliştiricileri, ek olarak, WordPress barındırma sağlayan ticari temaların ve eklentilerin geliştirilmesi de dahil olmak üzere WordPress platformu çevresinde kazançlı işler kurmuştur.

Aşağıda, birkaç milyon dolarlık büyük WordPress işletmelerinin bazı örneklerini ekledik:

WP Engine, WordPress tarafından yönetilen bir barındırma hizmeti sağlayıcısı şirketidir ve 290 milyon doların üzerinde gelir elde etmiştir ve ayrıca ticari StudioPress temalarına sahiptir.

Başka bir multi-milyon dolarlık firma, WordPress tabanlı Awesome Motive, Syed Balkhi altında devam ediyor. Firma, WP Beginner, WP Forms, Optin Monster, Monster Insights, AIOS EO, SeedProd ve Smash Balloon gibi çeşitli popüler WordPress eklentilerini işletiyor.

DIVI web sitesi oluşturucusunun ve çok sayıda başka eklentinin arkasındaki multi milyon dolarlık iş, Creative Themes zarif temalar üretir.

Harika WordPress danışmanları ve geliştiricileri, müşterilerinin ısmarlama web siteleri, uygulamalar ve eklentiler oluşturmak için WordPress kullanmasıyla da saygın bir yaşam kazanıyor. Büyük bir kısmı kendi başlarına altı haneli yıllık gelir elde ediyor.


WordPress ve GPL lisansı

WordPress’in kamu malı olması diye bir şey yoktur. Programın herkesin kullanımına açık olması için kullanıma izin verecek şekilde lisanslanmıştır ancak yazılıma yapılan her eklemenin telif hakkı saklıdır.

GPL lisansı altında kodu değiştirebilir, düzenleyebilir ve WordPress’i kullanabilirsiniz. Kodun tamamının telif hakkına sahip olmak yerine, yazılımda yaptığınız tüm değişikliklerin telif hakkına sahip olacaksınız.

Özgür Yazılım Vakfı‘nın (FSF) GPL’si, ürettiğiniz veya dağıttığınız tüm türev çalışmaların GPL kapsamında lisanslanmış olmasını gerektirir. Herkes kodunuzu kullanabilir, düzenleyebilir ve yeniden dağıtabilir, çünkü her türetilmiş çalışma hemen GPL lisansını alır.


Ücretsiz olarak sunulan WordPress özellikleri

Ücretsiz bir WordPress siteniz olmasa bile WordPress kurulumunuzun diğer kısımları ücretsiz olabilir. Temalar ve eklentiler gibi bazıları her zaman ücretsizdir. Eklentiler veya temalar gibi diğerleri size iki seçenek sunar: ücretsiz ve premium.

Oldukça heyecan verici değil mi? Her şeyi bedavaya almak. Bazı durumlarda, öyle. Buna ek olarak, birçok WordPress eklentisi geliştiricisi iyi niyetlerle, WordPress topluluğuna katkıda bulunmak ve bir şeyler sunmak için çalışmak veya premium bir seçenekle yükseltilebilen ücretsiz eklentiler sunmakla motive olur.

Ücretsiz olarak sunulan WordPress özelliklerinin listesi:

  • WordPress yazılımı
  • Eklentiler
  • Temalar
  • Destek
  • Güncellemeler

Şimdi sırayla her birini tartışalım.


Ücretsiz WordPress yazılımı

WordPress yazılımının kendisi ücretsizdir. WordPress’i resmi web sitesinden indirmeniz şiddetle tavsiye edilir.

WordPress’i sitenize kurmak için sunduğumuz aracı kullanabilirsiniz. Bu tür otomatik yükleyici güvenli ve çok güvenilirdir ve zamandan ve emekten tasarruf etmenize yardımcı olur.


Ücretsiz WordPress Eklentileri

Ücretsiz WordPress eklentileri almak için eklentiler dizininde “eklentiler” aramanız yeterlidir. WordPress panonuza veya web sitenize yalnızca birkaç satır kod ekleyen eklentilerin yanı sıra tam özellikli bir e-ticaret mağazası için gerekli tüm eklentileri bulabilirsiniz.

Birçok geliştirici için amaç, çok sayıda kullanıcı kazanmaktır, böylece ücretsiz bir eklenti sağlamak mantıklıdır. Ücretsiz WordPress eklentileri oluşturan kişiler genellikle üç kategoriden birine girer: Kodlarını WordPress topluluğuyla paylaşarak değerli katkılarda bulunan gönüllülerdir.

wordpress eklentileri

wordpress eklentileri

Müşterilerinin kullanabileceği bir eklenti oluşturmuş ajanslardır ve şimdi başkalarının eyleme katılmasına yardımcı oluyorlar ve bu onların pazarda popülerlik kazanmalarına yardımcı oluyor.

Bir sektöre kaliteli, ücretsiz eklentiler sunan satıcılar, müşterilerinin belirli bir yüzdesinin ücretli bir plana geçmesini veya eklenti satın almasını bekler.

İnsanlar, kârlı olduğu veya hayırsever nedenlerle yapıldığı için bir tür istihdam olarak ücretsiz eklentiler sağlar. Bir eklenti ücretsiz olarak verilirse, test edildiği ve güvenli ve güvenilir olması gerektiği anlamına gelir.

Tüm eklentilerin en yeni WordPress sürüm yükseltmeleriyle uyumlu olacağını garanti edemeseniz de, saygın bir eklenti geliştiricisi eklentilerini her zaman güncel tutacaktır. WordPress, bir eklenti yüklediğinizde sizi bilgilendirir ve mevcut WordPress sürümünüzün onunla uyumlu olup olmadığını kontrol eder.


Ücretsiz WordPress Temaları

Tema dizininde binlerce ücretsiz WordPress teması mevcuttur.

Bu öğelerden bazıları, bağımsız geliştiricilerin yanı sıra şirket tema gönüllüleri, geliştiriciler ve WordPress ekibi tarafından geliştirildi. Her biri, iyi kodlanmış, güvenilir ve güvenli olduğundan emin olmak için piyasaya sürülmeden önce kapsamlı testlerden geçtiğinden, uygulamalara tamamen güvenebilirsiniz.

wordpress ücretsiz temalar

wordpress ücretsiz temalar

Ücretsiz temaları yalnızca ücretsiz temalar almak için tek güvenli konum olan WordPress tema dizininden indirmelisiniz. Bunları doğrudan yöneticide bulacağınız Temalar sayfasından indirebilir veya sitenizin yöneticisindeki Tema sekmesinden alabilirsiniz.

Üçüncü taraf kaynaklardan ücretsiz temalar indirirseniz, onları kullanmayın! Geliştiriciler, temalarını resmi dizine eklenmemiş bir şekilde paylaşmamalıdır. Zararlı veya spam içerikli kod içeren bir tema yüklemediyseniz, sitenize kötü amaçlı veya spam içerikli bir temanın yüklenmesine açıksınız.


Ücretsiz WordPress Desteği

Kaliteli barındırma sağlayıcıları, barındırma planlarının bir parçası olarak barındırma, alan yönetimi ve WordPress yüklemesi ile ilgili yardımı içerecektir .

Kendi sitenizi nasıl çalıştıracağınızı, kendi eklentilerinizi nasıl yazacağınızı ve eklentileriniz ve temalarınızla ilgili zorluklarla nasıl başa çıkacağınızı öğrenmeniz gerekeceğinden, WordPress ile ilgili ek yardım gerekebilir.

Tekrar söyleyebileceğiniz bir şey: Katılan herkes, çekirdek geliştirme ekibi ve toplulukta yardımcı olmak için zamanlarını gönüllü olarak veren WordPress uzmanları veya destekte harcanan zamana izin veren çalışma programları oluşturan şirketler ile şu veya bu şekilde ücretsiz yardım sağlar. Bunun için ödeme yapmadığınız için beklentileriniz ılımlı olmalı ve anında bir yanıt beklememelisiniz.


Ücretsiz WordPress Güncellemeleri

WordPress çekirdek güncellemesi ücretsizdir. Yönetici ekranlarınız ile yazılımınızı her zaman güncel tutmak için kullanabileceğiniz bir güncelleme ekranına sahip olursunuz.

Değişiklikleri canlı sitenizden önce bir “hazırlama” ortamında çalıştırmak akıllıca bir fikirdir. Eklenti şu anda canlı sitenizde bir soruna neden oluyorsa, eklentiyi geçici olarak devre dışı bırakmayı veya eklentiniz güncellenene kadar WordPress web sitenizi güncellemeyi beklemeyi seçebilirsiniz.

Çekirdekler, ücretsiz temalar ve ücretsiz eklentiler her zaman ücretsiz güncellemeler alır.

Kullanılan fiyatlandırma modelinin türü, eklentinizi veya temanızı ücretsiz olarak güncellemenize izin verilip verilmeyeceğini belirler. Bazı eklentiler ve temalar yıllık üyelik gerektirir ve yalnızca aboneliğiniz geçerliyse güncelleme yapabilirsiniz. Ömür boyu erişim için bir kez ödeme yapmanız yeterlidir, böylece temayı veya eklentiyi sonsuza kadar güncel tutmak istemediğiniz sürece tekrar ödeme yapmanız gerekmez.


WordPress gerçekten ücretsiz mi?

Pek değil. Bu CMS’nin ücretsiz olmayan birçok başka yönü vardır. Yeni başlayanlar için böylesine üstün bir yazılımın neden ücretsiz olduğu oldukça kafa karıştırıcı. Ayrıca, abonelikler ve yükseltmeler için genellikle yüksek miktarda ücret alan Adobe ve Microsoft gibi yazılımlara zaten aşinaysanız, bu biraz garip görünebilir.

Size WordPress’i indirmenin ve kullanmanın ücretsiz olduğunu söyleyelim, ancak profesyonel bir site oluşturmak istiyorsanız ödeme yapmanız gerekir. Maliyet web sitenizin gereksinimlerine bağlıdır.

Barındırma hizmeti, premium WordPress temaları, eklentileri ve güncellemeleri ve premium destek, ücretsiz olarak mevcut olmayan WordPress özellikleridir. Onlar için ödeme yapmanız gerekiyor.

Her birini almak gerekli değildir, ancak etkileşimli ve tam işlevli bir web sitesi oluşturmak istiyorsanız, bunlardan birkaçına, özellikle de barındırma planına ihtiyacınız olabilir.

Kuşkusuz, WordPress’in premium özellikleri oldukça şaşırtıcıdır ve sitenize gelişmiş işlevler ekleyebilir.

Ancak top hala sizin elinizde. Tamamen sana bağlı. Ama her zaman ödediğinizin karşılığını alacağınızı unutmayın.


Temel paketler

WordPress’in çekirdek yazılımı sonuna kadar ücretsiz olarak sunulacak. Kusursuz yazılımın kurulumu ve kullanımı ücretsizdir. GPL yönergelerini izlediğiniz sürece size onu genişletmek, özelleştirmek, satmak ve yeniden dağıtmak için yeterli özgürlük sağlar.

Ancak güzel ve işlevsel bir WordPress web sitesi kurmak istiyorsanız, o zaman ücret ödemeniz gerekiyor. Ama bu tamamen isteğe bağlı, hiç baskı yok.

WordPress fiyatlandırmasıyla ilgili bu kapsamlı yazının size çok yardımcı olacağını umuyoruz. Size destek olabilmemiz için bizimle iletişime geçin.

Wordpress Uzmanı

Yorumlar

Yorum yapın


Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek