WordPress Web Sitenizi Nasıl Taşırsınız?

26 Ocak 2023 | Wordpress

Adım adım wordpress sitenizi nasıl taşırsınız klavuzuşıma klavuzu

Muhtemelen, bu makaleyi okuyorsanız, büyük olasılıkla şimdi veya gelecekte WordPress web sitenizi nasıl taşıyacağınızı öğrenmekle ilgileniyorsunuzdur. O halde WordPress web sitenizi nasıl taşırsınız? bu sorunun cevabını birlikte bulalım.

Sebebi ne olursa olsun, özellikle ilk kez yapıyorsanız, oldukça karmaşık bir süreç olabilir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza bağlı olarak farklı taşıma türlerini ayrıntılı olarak açıklamak için buradayız.

Peki, kelimenin tam anlamıyla ve mecazi olarak harekete geçmeye hazır mısınız?

Web sitenizi bir barındırma sağlayıcısından diğerine nasıl aktarabilirsiniz?

Diyelim ki, barındırma sağlayıcınızın koşulları değişti ve size WordPress web sitenizin içeriğini başka bir sağlayıcıya taşımanız gerektiği söylendi.

Elbette, bu ideal bir durum değil, ancak hangi yeni sağlayıcının size en uygun olduğunu bulmak için küçük bir araştırma yapmanız yeterli. Her şeyden önce, barındırma sağlayıcısının destek ekibiyle iletişime geçerek şunları yapıp yapmadıklarını teyit edin:

  1. Transferlere yardımcı olmak ve
  2. Gerçekte ne tür transferlere yardımcı oldukları.

Birçok barındırma sağlayıcısı, tam bir barındırma transferi konusunda size yardımcı olmaktan mutluluk duyar ve hatta bazıları, bir WordPress web sitesinin aktarımı konusunda size yardımcı olur. Örneğin Hosting Plus, yalnızca üçüncü taraf sağlayıcılardan barındırma transferlerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda duruma bağlı olarak tek web sitesi transferleri için de yardım sağlar.

İlgilendiğiniz barındırma sağlayıcısının aktarımlarda yardımcı olmadığını fark ederseniz, taşıma işlemini kendi başınıza gerçekleştirmeniz mümkündür (birazdan bu konuda daha fazla bilgi vereceğiz).

Bazı sağlayıcıların, örneğin Blogger veya WordPress dışı sağlayıcıların geçiş söz konusu olduğunda özellikle zor olduğunu unutmayın; bu nedenle, bütçeniz izin veriyorsa, uzman yardımı için bir web geliştiricisi tutmayı düşünebilirsiniz.

Geçiş yapacağınız yeni barındırma sağlayıcınızı seçtikten sonra, mevcut barındırma hesabınızın aktarılan içeriğini kontrol etmek için hosts.cx gibi bir hizmet kullanmanızı öneririz. Alan adınızı resmi olarak taşımadan ve yeniden işaretlemeden önce bunu yaptığınızdan emin olun. Ayrıca, alan adınızın işaretlenmesiyle ilgili herhangi bir kesintiyi önlemek için lütfen aşağıda ki adımları kontrol edin.

Mevcut hosting hesabımı devrederken kesintileri önleyebilir miyim?

Evet önleyebilirsiniz. Barındırma hesabınızı bize aktarırken kesinti yaşamamak için aşağıdakileri yapmanız gerekir:

1. İlk adım, ihtiyaçlarınıza uygun barındırma paketlerimizden birini sipariş etmek olacaktır.
2. Önceki hosting hesabınızı iptal etmeyin!
3. Paketiniz etkinleştiğinde ve Hoş Geldiniz e-postanızı aldıktan sonra, içeriğinizi sunucumuza yükleyin.
4. İçerik yüklendikten sonra, Name Server’ları Hoş Geldiniz e-postanızda belirtilenlere yönlendirin.
5. Sonuç olarak domaininiz, yayılımın henüz tamamlanmadığı yerlerden eski hostunuza, geçtiği yerlerden ise yeni hostunuza çözümlenecektir.
6. Tüm dünyaya yayılım bittiğinde, eski hostinginizdeki içeriği silebilirsiniz.

Hosting Plus’ın Yönetilen WordPress çözümüne geçiş yapmaya karar verirseniz, web sitenizi ücretsiz bir geçici alan adıyla oluşturma fırsatına sahip olacaksınız ve bu adı kullanarak geçişten sonra web sitenizin nasıl göründüğünü kontrol edebilirsiniz. Başka bir deyişle, aktarılan içeriğinizi hosts.cx ile kontrol etmek yerine, sağlanan geçici alan adı üzerinden kontrol edeceksiniz.

Geçişi gösteren ok ile WordPress web sitesi

Bir barındırma hesabından diğerine nasıl geçiş yapılır?

Belki de WordPress web siteniz için daha fazla kaynağa ihtiyacınız olduğunu fark etmişsinizdir. Bir barındırma hesabından diğerine geçişin burada yapılacak mantıklı şey gibi geldiğini düşünebilirsiniz, değil mi?

Aslında, başka bir hesaba geçme kararınız yalnızca WordPress web siteniz için daha fazla barındırma kaynağına ihtiyacınız varsa, barındırma planınızı yükseltmenizi öneririz. Bu özel senaryoda, barındırma sağlayıcınız, web sitenize dokunulmadan geçiş sürecini sizin için halledebilmelidir.

Ancak, WordPress web sitenizi farklı bir nedenle, örneğin web sitenizin sahipliğini devretmek istiyorsanız, bunu yapmanın birkaç yolu vardır:

  1. FTP yoluyla manuel olarak aktarma veya
  2. Transfer betikleri ile aktarma

Yine de, taşınmayı planladığınız yeni barındırma alanının web sitenizin zaten sahip olduğu yükü kaldırabileceğinden her zaman emin olun.

Hangi seçeneği seçerseniz seçin, önceden her şeyi yedeklediğinizden emin olun ve aktarımdan sonra ve alan adınızı yönlendirmeden önce hedef sunucudaki WordPress web sitenizi kontrol edin . Bize güvenin, bunu yapmak sizi gelecekteki veri kaybı ve kesinti süresiyle ilgili baş ağrılarından kurtaracaktır.

Bir alan adından diğerine nasıl geçiş yapılır?

WordPress web sitenizi bir alan adından diğerine aktarmak istediğinize karar verirseniz, bunu gerçekleştirmek nispeten kolaydır.

WordPress Ajansı müşterisiyseniz, aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi WordPress panonuzdaki bağlantıları wp-admin aracılığıyla değiştirmek mümkün.

WordPress panonuzdaki bağlantıları değiştirmek için önce açılır listeden Ayarlar’ı seçin ve bağlantıyı mavi kutuda vurgulanan şekilde değiştirin.

wordpress genel ayarlar

wordpress genel ayarlar

Daha eski, daha büyük boyutlu web sitelerinin basit bir bağlantı değişikliğine iyi yanıt vermeyebileceğini unutmayın. Durumun bu olduğunu fark ederseniz, bağlantıları bir veritabanı kod düzenleyicisi aracılığıyla güncellemeniz gerekebilir. Bu işlem aşırı derecede karmaşık görünse de, aşağıdakileri yaparsanız oldukça kolaydır:

Öncesinde yedekleme yapmayı asla unutmayın!

Bir web sitesi manuel olarak nasıl taşınır?

WordPress web sitenizi yerel ana bilgisayardan veya çevrimiçi bir barındırma hesabından manuel olarak taşımaya karar verirseniz, bunu büyük olasılıkla bir FTP (dosya aktarım protokolü) aracılığıyla yapıyor olacaksınız. Bu, dosyalarınızı ve veritabanınızı orijinal sunucuya almak, onları bir arşive paketlemek, o arşivi başka bir sunucuya taşımak ve oradaki dosyaları geri yüklemek anlamına gelir.

Bununla birlikte, manuel taşımayı düşünmeden önce, tüm dosyalarınızın düzgün bir şekilde yedeklendiğinden emin olmanız gerekir. İşte bunu yapmanın birkaç yolu:

Bir yedekleme aracı kullanma

CPanel yedekleme gibi bir yedekleme aracı tam anlamıyla tüm verilerinizi yedekler (evet, e-postalar ve ayarlar bile!) ama aynı zamanda süper güvenilir ve hızlıdır. Tam olarak aradığınızı bulmak için her klasörü gözden geçirmeniz gerekeceğini unutmayın.

Softaculous uygulama yükleyicisini kullanma

WordPress’i Softaculous uygulama yükleyicisini kullanarak, örneğin Hosting Plus Paylaşımlı Barındırma ile yüklediyseniz, bir yedeği cPanel’iniz aracılığıyla kolayca dışa aktarabilirsiniz. Ancak bu yedekleme, yalnızca söz konusu web sitesinin dosyalarını içerir.

Manuel olarak yedekleme

Kendiniz yapmaya karar verirseniz, hiçbir önemli dosyayı kaçırmadığınızdan ve ilgili WordPress web sitenize ait bir dosya arşivi oluşturduğunuzdan emin olmalısınız. Bunlar, “wp-” ön eki ve index.php ile etiketlenmiş dosya ve klasörler olmalıdır.

WordPress dosyaları ekran görüntüsü

WordPress dosyaları

Ardından dosyalarınızı arşivledikten sonra bilgisayarınıza indirin. Sıradaki? Veritabanınız indiriliyor. Hesabınızda birden fazla WordPress web sitesi varsa, web sitenizin wp-config.php dosyasında belirtilen veritabanı adını kontrol edin. Şimdi phpMyAdmin’i ziyaret edin, ilgili veritabanını seçin, tüm tabloları seçin ve aşağıda belirtildiği gibi bir sql formatı kullanarak “Dışa Aktar”a tıklayın:

phpMyAdmin ekran görüntüsü

phpMyAdmin

Tabloları dışa aktarma ekran görüntüsü

phpMyAdmin Tabloları dışa aktarma

Her şeyi indirdikten ve web siteniz için ilgili dosyaları ve veritabanını güvenli bir şekilde edindikten sonra, geri yükleme işlemine başlayabilirsiniz.

Burada, hangi yedekleme seçeneğini seçerseniz seçin, dosyalarınızı arşivden doğru klasöre yüklemeniz ve geri yüklemeniz gerekir. (Bunu yapmadan önce, wp- dosyalarının bir alt klasörde veya bir tür arşivde değil, etki alanı klasöründe olduğundan emin olun.) Şimdi veritabanını oluşturup içe aktarma ve wp-config.php içindeki verileri düzeltme zamanı.

Bununla birlikte, bir Hosting Plus müşterisiyseniz, wp-config.php dosyasına dokunmadan veritabanınızı içe aktarmanız yeterlidir.

[Editörün notu: WordPress Multisite’niz varsa, bu işlem daha karmaşık olacaktır. Bu tür taşıma işlemlerini tek başınıza yönetme konusunda emin değilseniz, bir geliştiriciden profesyonel yardım almanızı öneririz. ]

Dişliler ile dizüstü bilgisayarda WordPress

WordPress Geçişi İçin Kullanılan Eklentiler

WordPress’in güzelliği, karşılaştığınız sorun ne olursa olsun, neredeyse her zaman bir eklenti ile çözülebilmesidir. İşte işinizi halledecek favori geçiş eklentilerimizden ikisi.

  1. HEPSİ BİR ARADA WP Geçişi

Adından da anlaşılacağı gibi, bu eklenti kapsamlıdır ve web sitesi geçişlerinde uzmanlaşmıştır. Çok çeşitli WordPress barındırma sağlayıcılarını, işletim sistemlerini (OS), PHP sürümlerini ve hatta eski WordPress sürümlerini destekler. All-in-One WP Migration, barındırma sağlayıcınızın veri parçalarını içe aktararak dosya boyutu sınırlarını atlayarak çalışır. Ancak, bu eklentinin ücretsiz sürümünün içe aktarılan veriler için bir boyut sınırı olduğunu belirtmekte fayda var.

  1. KOPYALAYICI

Bu eklenti ile web sitenizin bir kopyasını oluşturabilir veya web sitenizi çoğaltıp hedef sunucunuza yükleyebilirsiniz. Basit ama etkili, adım adım sihirbazı, teknik bilgiye ihtiyaç duymadan çeşitli geçiş senaryolarında size rehberlik eder. Duplicator ayrıca, her şeyin sorunsuz gittiğinden emin olmak için geçişten önce ve sonra web sitenizi tarar.

WordPress Belirli İçerikler Nasıl Taşınır?

Diyelim ki bazı belirli yayınları veya hatta tüm web sitesi içeriğinizi başka bir web sitesine ve/veya alan adına aktarmak istiyorsunuz. WordPress bunu birkaç basit adımla oldukça kolaylaştırır:

  1. Orijinal web sitenizin wp-admin’inde oturum açın.
  2. Araçlar >> Dışa Aktar menüsüne gidin, gerçekleştirmek istediğiniz dışa aktarma türünü seçin ve Dışa Aktarma Dosyasını indirmek için Dışa Aktar’a tıklayın.

[Editörün notu: Yalnızca web sitesi gönderilerini dışa aktarmak istiyorsanız, öne çıkan resimlerin hedef web sitesine manuel olarak taşınması gerekeceğini lütfen unutmayın.]

WordPress dışa aktar ekran görüntüsünü

WordPress dışa aktar

Bu içeriği hedef web sitenize aktarmak için basitçe:

  1. Hedef web sitenizin wp-admin panosunda oturum açın.
  2. Araçlar >> İçe Aktar’a gidin ve WordPress’i seçin.
  3. Şimdi İçe Aktarıcıyı Çalıştır’ı seçin.

Bir içe aktarma çalıştırma seçeneğini görmüyorsanız, devam etmenize izin vermek için eklentiyi yüklemek üzere “Şimdi Yükle”yi tıklayın.

WordPress içe aktar ekran görüntüsü

WordPress daha fazla

Başka bir web sitesinden indirdiğiniz dosyayı seçin (XML dosyasını arayın) ve Dosyayı yükle ve içe aktar düğmesini tıklayın. Bir sonraki sayfada, içe aktarma işlemine devam etmek için gönderilere ve sayfalara atanacak Yazar kullanıcısını seçmeniz gerekeceğini lütfen unutmayın.

Son Sözler

Elbette, web sitenizi taşımak biraz zor olabilir ama uzun vadede buna değer.

Sonuç olarak, herhangi bir başarılı WordPress geçişi ayrıntılarda gizlidir. Rehberimiz her bir senaryoyu kapsamasa da, artık oldukça iyi bir genel bakışa, yol boyunca hangi zorluklarla karşılaşabileceğinize dair bir fikre ve bunları nasıl çözeceğinize dair bazı fikirlere sahip olmalısınız.

Barındırma geçişleri söz konusu olduğunda, birkaç farklı tür ve birçok farklı sağlayıcı olduğundan, herhangi bir aktarımla birlikte hangilerinin web sitenize en uygun olacağını araştırmak önemlidir. Mevcut barındırma planınızın veya sağlayıcınızın eşit olmadığını fark ederseniz, web sitenizin başarılı olması için ihtiyaç duyduğu performansı, kararlılığı ve güvenliği sağlayan bir barındırma planına geçmek isteyeceksiniz.

Son zamanlarda WordPress web sitenizi taşıdınız mı? Aşağıdaki yorumlar bölümünde süreçle ilgili deneyiminizi bize bildirin!

fotoğraf: namecheap

Wordpress Uzmanı

Yorumlar

Yorum yapın


Desteğe İhtiyacınız Mı Var ?
Whatsapp Destek