Hosting veya Barındırma, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır. Barındırma hizmeti web sitesinde bulundurulmak istenen içeriğin yüklendiği ve web sayfasının arka yüzüdür. Web host konusunda genişletilmiş rehberi sizler için hazırladık.
İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internet omurgasına çok hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (sunucuda) yayınlamak istediği dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyaları saklayan ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bu bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de barındırma hizmeti denir.
Web hosting işini yapan yüzlerce firma ve her firmanın uygun olabilecek farklı boyutlardaki hosting paketleri vardır.
Fiyatı ve performansı etkileyen temel hosting özellikleri:
- Hosting Depolama Alanı
- Bant Genişliği Giriş ve Çıkış Trafiği
- Sunucu İşletim Sistemi Tipi (Windows, Linux, Unix, Centos, Redhat, FreeBSD)
- Sunucu donanımı (CPU, Hard Disk, RAID yapısı)
- Veri Tabanı Desteği (MySQL, MSSQL, Access, …)
- Admin Paneli (Plesk, cPanel, Direct Admin, Entrenix, …)
- SSL Desteği Güvenlik Sertifikası (VeriSign, Thawte, Comodo,…)
- Server Side Scripts (ASP.NET, ASP, PHP, …)
- Sunucu özelliklerine tam erişim
Doğru Web Host’u seçmek önemlidir
İster kişisel ister ticari bir web sitesi kuruyor olun, web barındırma sağlayıcınızı akıllıca seçmelisiniz. Bunun nedeni, web sitenizin en çok sayıda insan tarafından görülmesini kesinlikle isteyecek olmanızdır. Bunu yapmak için, siteniz için daha fazla görünürlük sağlayacak bazı temel ancak çok önemli faktörleri gözden geçirmek için biraz zaman ayırmanız önemlidir.
Web hosting seçerken dikkat edilmesi gereken noktalar
Bugün sunulan çok sayıda web barındırma sağlayıcısı ve paketi var. Her birinin kendine özgü avantajları ve zayıflıkları vardır. Peki insan hangisini seçeceğine nasıl karar verecek?
Belirli bir sağlayıcıya girdikten sonra bile, size uygun olan barındırma paketini seçmeniz gerekir. Her web barındırma sitesi, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı paket türü sunar. En popüler tür ‘Unlimited Bandwidth’ (Sınırsız Bant Genişliği) paketidir.
Aşağıdaki noktalar, web barındırma seçme görevinizi sizin için daha basit hale getirmelidir.
1. Sunucu Çalışma Süresi ve Müşteri Desteği:
Bir web sitesinin internette bulunması için en temel şey, dosyaların depolandığı sunucunun çevrimiçi olup olmamasına, yani herhangi bir zamanda çalışır durumda olup olmamasına bağlıdır. Buna Sunucu Çalışma Süresi denir. Web barındırma sağlayıcılarının çoğunun %99,99 sunucu çalışma süresi talep ettiğini göreceksiniz. Hatta bazıları %100 olduğunu iddia eder.
Zamanınız varsa, internet forumlarında veya başka bir yerde çevrimiçi olarak sağlayıcının kullanıcılarının yorumlarını arayın. Veya güvenilir bir üne sahip daha büyük, daha köklü barındırma şirketlerine gidin. Çoğu iyi barındırma şirketinin birden fazla sunucu verisi ve güç yedeklemesi vardır. Birkaçı da %100 söz verir ve bunu, herhangi bir kesinti olması durumunda ücretlerin iadesini garanti ederek yapıyorlar.
İyi bir web barındırmanın bir diğer çok önemli özelliği Müşteri Desteği ‘dir. Müşterilerine 7/24 telefon ve internet desteği sağlamalıdırlar. Yardıma ihtiyaç duymanız ihtimaline karşı, sitelerinde iyi bir öğretici ve SSS koleksiyonuna sahip olmalıdırlar. Hata yapmayın, özellikle web siteniz konusunda ciddiyseniz, barındırma desteğinizle düşündüğünüzden daha sık iletişime geçeceksiniz.
2. Fiyatlandırma ve dahil edilen özellikler
Web barındırma paketlerinde yer alan fiyatlandırma ve özellikler oldukça geniştir. İhtiyaçlarınıza uyacak adil bir özellik ve kalite dengesi isteyeceksiniz. Diğer herhangi bir üründe olduğu gibi, ucuz genellikle daha az kalite alır. Öte yandan, bazı fiyatlar herhangi bir özel değer olmaksızın fahiş olabilir.
Barındırma paketlerinin fiyatları genellikle dahil edilen özelliklere bağlıdır. Bunlara veri depolama ve bant genişliği sınırları, izin verilen eklenti alanları ve alt alan adları, barındırılan e-posta ve ftp hesaplarının sayısı, paylaşılan veya sanal veya özel sunucu planları, programlama dilleri ve veritabanları, site araçları, alışveriş sepeti vb. dahildir ve liste uzayıp gider. Bunlara aşina değilseniz, bu sayısız seçenekle kolayca karıştırılabilir. Endişelenmeyin, önemli olanları sonraki paragraflarda ele alacağız.
Adil değer paylaşımlı hosting paketleri için fiyatlandırma genellikle ayda 3-8 $ civarında başlar. Sanal Özel/Adanmış Sunucu 30-50 $ ve Tahsis Edilmiş Sunucular 60-80 $ civarında.
Fiyatlandırma ipucu : Bir alan adı almadıysanız veya başka bir alan adı eklemek istiyorsanız, bazı paketlerde barındırma ile ücretsiz alan adı bulunur. Bu sizin için iyi bir seçenek olabilir.
3. Veri Depolama ve Bant Genişliği sınırları
Web siteleri oluşturma konusunda yeniyseniz, sitenizin ne kadar veri depolama alanına ve bant genişliğine ihtiyaç duyacağı konusunda çok az fikriniz olabilir. Öncelikle, bu konuda çok fazla endişelenme. En profesyonel insanlar bile bunu size kendileri söyleyecektir. Web sitenize gelen ziyaretçi sayısı arttıkça ihtiyaçlarınız artacağından, ilerledikçe her şeyi öğreneceksiniz.
Veri Depolama Alanı :
Çok sayıda video/film klibi veya devasa miktarda büyük çözünürlüklü resim barındırma niyetinde değilseniz, çoğu barındırma paketi işinizi görecektir. Normal web siteleri nadiren 400-500 MB (megabayt depolama alanı) üzerinde yer kaplar. En iyi hosting kayıt şirketi için 4,99 $ tutarındaki temel paylaşılan barındırma paketi, 10 GB (1000 MB) depolama alanı içerir.
Bant Genişliği Limitleri :
Bant genişliği limiti, hostinginizin aylık izin verdiği veri transferlerinin miktarıdır. Bu, sitenizin ne kadar ziyaretçiye sahip olduğuna ve sunduğunuz dosyaların türüne bağlıdır, örneğin temel web sayfaları, resimler veya video klipler vb. Burada da normal web siteleri için endişelenecek bir şey yoktur. Çoğu barındırma sağlayıcısı, değerli paylaşılan barındırma paketlerinde bile “Sınırsız Bant Genişliği” sunacaktır.
Video/film klipleri veya yüksek çözünürlüklü resimler barındırmak isteyenler için bir uyarı. Sınırsız Bant Genişliği Paylaşımlı Hosting paketlerine aldanmayın. Çoğu paylaşılan barındırma paketi için “Kullanım Koşulları” ve “Ortak Kullanım Politikası” nı incelerseniz, kuşkusuz, “anormal derecede yüksek veri bant genişliği kullanımı” için size izin verilmediğini veya ekstra ücretlendirileceğini söyleyen bir bölümü olacaktır. Tavsiye olarak, muhtemelen VPS veya özel sunucu veya Bulut barındırma veya yüksek bant genişliği paketleri seçmek siziniçin daha iyi olacak.
4. Paylaşımlı Barındırma & Virtual Private Server & Dedicate Server & Bulut Barındırma
Bu barındırma türleri arasında nasıl seçim yapılır? Basitçe söylemek gerekirse, sitenizin ne kadar meşgul veya popüler olacağını düşündüğünüze göre yani Shared – VPS – Dedicated – Cloud‘u bu sırayla seçmelisiniz.
Paylaşımlı Hosting :
İnternetteki web sitelerinin çoğu Paylaşımlı hosting üzerindedir. Kişisel ve küçük web siteleri için iyidir. Hosting paketleri arasında en ekonomik olanıdır. Paylaşımlı barındırmada, genellikle 10-100 arasında bir dizi barındırma hesabı tek bir fiziksel sunucuda barındırılır. Aynı sunucu depolama alanını ve geniş bant bağlantısını paylaşırlar.
Paylaşımlı barındırma, özellikle yeni başlayanlar ve resim/film/video indirmeleri barındırmayan küçük ve orta ölçekli kişisel ve ticari web siteleri için önerilir. Aylık 5 ila 15 $ arasında olabilir.
Virtual Private Server :
Bu tür barındırma genellikle orta düzeyde depolama ve bant genişliği gereksinimleri olan orta ölçekli web siteleri tarafından kullanılır. Sanal Özel Sunucular benzersiz ip adreslerinde (örn. 192.170.1.8) barındırılır ve sanal olarak adanmış bir fiziksel bağımsız sunucu gibidir, ancak fiziksel bir dedicate sunucudan daha az maliyetlidir. Çalışma şekli, birden fazla hesabın 3-10’un tek bir fiziksel sunucuda barındırıldığını, her hesabın kendi benzersiz ana bilgisayar kimliği veya ip adresine, veri depolamasına ve yazılımla birbirinden ayrılmış bant genişliğine sahip olmasıdır.
VPS barındırma, 1 yıllık sözleşmenin özelliklerine bağlı olarak aylık 30 ila 150 $ arasında değişebilir.
Not: Tüm hosting paketlerinin fiyatları, sözleşme yılı sayısı arttıkça düşer.
Dedicate Server :
Genellikle, gereksinimlerine göre ölçeklenebilir depolama ve bant genişliğine ihtiyaç duyan orta ila büyük web siteleri tarafından kullanılırlar. Ayrı fiziksel sunucularda barındırılırlar. Başka bir deyişle, kendilerine kiralanmış bir sunucuları var. Kendi benzersiz adresi, sabit diski, ram ve bant genişliği ile sunucu üzerinde tam kontrole sahiptirler.
Dedicated sunucu kiralama fiyatı sunucunun fiziksel bileşenlerine, sabit disk kapasitesine, işlemci versiyonuna, ram miktarına ve geniş bant bağlantıya bağlıdır. Fiyatlar aylık 65 $ ile 400 $ arasında ve daha fazla değişebilir.
Bulut Barındırma :
Web barındırma dünyasında nispeten yeni bir şey olan Bulut barındırma, yeni nesil barındırma türüdür. Bulut barındırma, tek bir fiziksel sunucuya sahip olmak yerine, birbirine bağlı farklı konumlarda bulunan birkaç sunucu kullanır.
Bulut barındırmanın ana avantajları, ölçeklenebilirlik faktörü ve maliyet verimliliğidir. Büyük web siteleri için büyük faydalar vardır. Bir web sitesi mevcut kapasitesinden daha fazla büyüdüğünde, tek yapmaları gereken, ağ bağlantılı sunucular grubuna katılmak için başka bir sunucu eklemektir.
Bulut barındırma paketleri, depolama ve bant genişliği gereksinimlerine bağlı olarak 100 $ ile 750 A$ ve ötesinde herhangi bir yerde fiyatlandırılabilir.
5. Eklenti Etki Alanları ve Alt Etki Alanları
Eklenti Etki Alanları , etki alanı adlarıdır, yani web siteleri, örneğin. Barındırma sağlayıcınız ile barındırmak istediğiniz “http://www.siteniz1.com”, “http://www.siteniz2.com”. Birden fazla web sitesi barındırmayı düşünüyorsanız, buna izin veren paketi seçmeniz gerekir. En ucuz web barındırma paketlerinin çoğu yalnızca bir web sitesine izin verir.
Alt Etki Alanları : Oluşturmak isteyebileceğiniz farklı dizinlerdir, örn. “http://directory1.yoursite.com” veya “http://directory2.yoursite.com”. İzin verilen Alt Etki Alanı sayısı farklı paketlerde farklı olabilir. Bunu örneğin klasörlerle karıştırmayın. “http://www.siteniz.com/klasör1” veya “http://www.siteniz.com/klasör2”. Klasörlerde sınır yoktur.
6. E-posta ve FTP hesapları
E-posta Hesapları : Bunlar, web siteniz/siteleriniz için benzersiz e-posta hesaplarıdır, örn. “ad@siteniz.com”. Bunları ayarlayabilir ve herkese, arkadaşlarınıza, ziyaretçilerinize, müşterilerinize verebilirsiniz. Burada endişelenmenize gerek yok çünkü hosting paketlerinin çoğu size bol bol verecek.
FTP Hesapları : FTP, “Dosya Aktarım Protokolü” anlamına gelir. FTP hesapları, web yazılımlarından hosting dosyalarınıza erişmek için kullanılır. Ana makinenizde doğrudan web tasarım yazılımı ve ftp yazılımlarından güncellemenize, silmenize veya yeni dosya ve klasörler oluşturmanıza izin vermeleri nedeniyle web yöneticilerine çok yardımcı olurlar. Çoğu paket size 10’dan fazla hesap vereceğinden burada da endişelenmeyin. Bunu tasarımcılarınıza ve çalışma arkadaşlarınıza dilediğiniz gibi tahsis edebilirsiniz.
7. Programlama Dilleri ve Veritabanları
Frontpage Sunucu Uzantısı, PHP5, Özel PHP.ini, Perl w/FASTCGI, Python CGI, Java, Ruby CGI, Ruby on Rails w/FASTCGI, ColdFusion, MySQL(Unix), MsAccess, MySQL(Win) vb.
Bunlar, barındırma sunucunuz tarafından kullanılan programlama yazılımları ve veritabanlarıdır. Otomatik içerik yönetimi, kullanıcı yönetimi, komut dosyaları ve programlar çalıştırma vb. gibi daha gelişmiş web özellikleri için kullanılırlar. Bunları anlamıyorsanız, yapmanız gerekmez. Çünkü paketin çoğu, kullanmak istediğinizde ihtiyaç duyabileceğiniz popüler dilleri ve veritabanlarını içerir.
8. İçerik Yönetimi, Bloglar, Forumlar:
Drupal, Joomla, Mambo, Nucleas, Moodle, WordPress, Geeklog, Lifetype, Serendipity, phpBB, SMF, Vanilla Forum vb.
Bunlar, web sitelerini geliştirmek için bloglar, forumlar ve içerik yönetimi kurmak için hazır araçlardır. Çoğu paketin burada da yeterli seçeneği var.
9. Web Sitesi Araçları, Pazarlama Araçları, Alışveriş Sepeti Web Sitesi Araçları :
Web Sitesi Oluşturucu, Web Analitiği Araçları, FrontPage Uzantıları, Google Özel Arama, Google Web Yöneticisi Araçları vb.
Bunlar, web siteleri oluşturmaya, web sitesi popülerliğini ve istatistiklerini ve çoğu barındırma paketinde yer alan site geliştirmelerini ölçmeye yardımcı olan temel araçlardır.
Pazarlama Araçları : Google AdWords Kredisi, Yahoo! Arama Ağı Pazarlama Kredisi , Facebook Reklam Kredisi vb.
Bunlar, web sitenizin reklamını yapmak için verilen reklam kredileridir.
Alışveriş Sepeti – Online ürün satmak isteyenler için bu araç oldukça önemlidir. Çoğu paket bunları içerir.
10. İyi SEO için web barındırma ipuçları
Arama Motoru Optimizasyonu‘nu (SEO) geliştiren ve bir web barındırma seçerken göz önünde bulundurulması gereken şeylerden biri, sunucunun konumudur. Deneyimler, arama yapıldığında arama motorlarının yerel olarak barındırılan web sitelerini tercih ettiğini göstermektedir. Google gibi büyük arama motorlarının yerel olarak barındırılan siteleri tercih ettiği bilinmektedir. Bu, örneğin İngiltere’de daha üst sıralarda yer almak için İngiltere’de bulunan bir web barındırma sunucusuna sahip olmanın yardımcı olduğu anlamına gelir. Yerel arama sıralamalarında SEO‘ya yardımcı olduğu bilinen başka bir şey de bölgesel TLD‘ler veya alan adlarıdır. Bu nedenle, İngiltere için domains.co.uk veya .org.uk tercih edilir.
Unutulmaması gereken bir diğer nokta, paylaşılan barındırmanın web sitenizin SEO sıralamasına zarar verebileceğidir. Uzmanlar, Google cezalı bir siteyle aynı sunucu ve ip adresini paylaşan bir siteniz varsa, sitenizin de bundan zarar göreceğine inanıyor. Bundan kaçınmanın bariz yolu, sitenizi veya sitelerinizi, Sanal Özel Sunucunun özel bir sunucusu anlamına gelecek olan ayrı bir ip adresinde barındırmaktır.
Güncel Web Teknolojileri
|
|
---|---|
Programlama |
PHP · Python · Ruby · ASP · ASP.NET · JavaServer Pages
|
İşaretleme Dilleri |
HTML · DHTML · XHTML · XML
|
Web 2.0 |
Web 2.0 · Ajax · JQuery
|
Web 3.0 |
Anlamsal ağ
|
Geliştirme Araçları |
Adobe Dreamweaver · Zend Studio
|
Grafik Araçları |
Adobe Photoshop · Adobe Fireworks · GIMP · Inkscape
|
Altyapı & Servisler |
Barındırma hizmeti · Apache · IIS · MariaDB · MySQL · Microsoft SQL Server · htaccess
|
Template |
Smarty
|
Diğer |
Arama motoru optimizasyonu
|
İçerik Yönetim Sistemleri |
WordPress · Joomla! · Drupal · CMS MS
|
E-Ticaret Sistemleri |
Magento · OpenCart · OS Commerce · Shopify
|
Framework |
CakePHP · CodeIgniter · Laravel · PHP Faces · Django · Ruby on Rails
|
Yorumlar