Hızlı değişimlere ayak uydurmak ve internette güvenli bir ortam oluşturmak için teknolojiyi çok iyi takip edip gereksinimlerini yerine getirmeliyiz. SSL Sertifikası özellikle Google’ın güvenlik için son günlerde özellikle gündeme getirdiği bir teknolojidir.
SSL Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?
SSL (Secure Sockets Layer), bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla 1996 yılında Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür.3.0 versiyonunun çıkması ile beraber hemen tüm Internet tarayıcılarının (Microsoft Explorer, Netscape Navigator vb.) desteklediği bir standart haline gelmiş, geniş kitle ve uygulama alanları bulmuştur.
Sertifika ile gönderilen bilgi sadece doğru adreste açığa çıkarak deşifre olur. Gönderilmeden önce otomatik olarak şifrelenen bilgi sadece doğru alıcı tarafından deşifre edilebilir ve doğrulama her iki taraf tarafından yapılarak işlemin ve bilginin gizliliği bütünlüğü bozulmadan korunur.
SSL Sertifikası Neden Önemli?
Günümüzde internet üzerinden alışveriş yaparken hepimizin en çok önemsediği şeylerin başında “güvenlik” geliyor. Kredi kartı bilgilerinin çalınması ve başka kişilerin eline geçme riski, internet üzerinden alışveriş yapmak ne kadar güvenli dedirtiyor. Aslında korkmamıza hiç gerek yok… İşte tam burada SSL Sertifikası devreye giriyor. Kredi kartı bilgilerinin, güvenli bir şekilde kullanıcı ile web sitesi arasında transfer edilmesi ve üçüncü şahısların eline geçmemesinin önüne geçiyor. Tabi bilgisayarınıza yada mobil cihazınıza özel program veya Key Logger yüklenmedi ise güvenli bir şekilde alışverişiniz yapabilirsiniz.
SSL Sertifikasına Neden ihtiyaç duyarız?
Bu sorunun cevabı için için aşağıdaki üç temel madde yazmak yeterli olur.
- Bilgilerin şifrelenmesine olanak sağlar.
- İnternette kimlik dolandırıcılığının önüne geçer.
- Kullanıcıya güven verir ve rahatlıkla alışveriş yapmasını sağlar.
SSL Sertifika Türleri
SSL Sertifika çeşitleri SEO açısından bir farklılı oluşturmaz. Genel olarak kullanılan SSL sertifika türleri aşağıdadır;
Domain SSL Sertifikası;
En sık kullanılan sertifika türüdür. Domain SSL adres çubuğundaki kilidi aktifleştirmektedir. Bu sayede ziyaretçilerinize sitenizin SSL sertifikası ile korunduğunu gösterebilirsiniz.
Organization SSL Sertifikası;
Güvenlik seviyesi üst düzey olan sertifikadır. Bu sertifika, şirket kurumsal kimliğinizin SSL Sertifikası üzerinde kanıtlandığını müşterilerinize göstermiş olursunuz. Genelde bankalar kullanmaktadır. Kullanıcılara rahatlık ve güven verir.
Extended SSL Sertifikası;
Organization SSL’e göre bir tık daha ileride güvenliğe sahiptir. Bu sertifikada şirket logonuz ve isminiz adres çubuğunda yeşil olarak görüntülenmektedir.
SSL’in SEO’ya Etkisi
SSL’i neden önemsememiz gerektiğinin tek bir cevabı var; Şuraya göz atabilirsiniz.
Google’a göre SSL, Google arama sonuçları sıralamasını etkileyen 200 faktörden bir tanesi. Google’ın, SSL’ i benimsenmesini teşvik etmesi, Edward Snowden’ in hükümet gözetimindeki bazı belgelerin sızdırılmasına reaksiyon olarak görülmüştür.
SSL, bir anda, her bir anahtar için sıralamanızı 1. yapmayacaktır, ama web siteniz diğer SSL olmayan web siteleri ile berabere kaldığında, sizin sıralamanızı daha yukarıya çıkaracaktır. Hele ki, son derece rekabetçi anahtar kelimeler için web sitenizin SSL’i kesinlikle desteklemesini tavsiye ediyoruz.
Brian Dean’ın 1 Milyon Arama Sonucu Analizinin konusu da, “ SSL’in Google’ın ilk sayfasındaki yüksek sıralama ile ilişkisi” ile ilgilidir.
SEO dışında HTTPS farklı bir nedenden dolayı da önemli hale gelecektir. Yakın gelecekte, doğru HTTP kurulumuna sahip olmayan tüm sayfalarda, Google Chrome tarayıcısı adres çubuğu üzerinde Kırmızı X işareti olan bir kilit gösterecek olup siteniz, ziyaretçilerinizin gözünde kırılmış, bozulmuş veya hacklenmişr bir şekilde görünecektir. Mozilla Firefox’da büyük bir ihtimalle benzer bir politikayı benimseyecek ve Chrome tarafının yaptığı gibi bir uygulama yapacaktır.
SSL Sertfika Sağlayıcılarından bazıları :
Sizde web siteniz için SSL Sertifikası almak istiyorsanız çözüm ortağımız olan Bilintel Bilişim üzerinden güvenle satın alabilirsiniz.
Yazılarımızı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşarak daha çok kitlenin yazılarımızdan faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Mert
28 Şubat 2018 20:48Güzel yazı olmuş. Elinize sağlık.
Ozan Gül
28 Şubat 2018 21:08Çok teşekkürler.
admin
01 Aralık 2020 15:10Sizler için faydalı olduysa ne mutlu bizlere. Araştırılıp yazılmasını istediğiniz bir konu varsa lütfen bize iletin.
Haber bültenimize abone olarak yeni yazıları anında görüp okuyabilirsiniz.